Историята на най-скъпата чанта и жената зад нея


Историята на най-скъпата чанта и жената зад нея
Снимка: iStock/Guliver

Ако си прочел заглавието и се питаш какво аджеба е Бъркин, не се притеснявай, вече си я виждал поне веднъж. Но защо тази иконична чанта носи такова име и кое всъщност я прави толкова търсена? Е, ние от Sofia Live си позволяваме да се задълбаем в историята на модата малко повече от обикновено, именно за да ти разкажем историята на една наистина необикновена чанта. И жената зад нея.

Всичко започва с Джей Малори Бъркин, известна актриса и певица в Обединото Кралство и Франция, родена на 14 декември 1946 година в Лондон. Славата си печели след френския филм Slogan (1969), в който си партнира със Серж Генсбур. Двамата издават дуета Je t'aime... moi non plus (Обичам те... и аз не те, 1969), който Генсбур първоначално пише за Бриджит Бардо. Песента предизвика огромен скаландал със своята сексуална разкрепостеност, като даже по-късно е забранена по радиата в Италия, Испания и Великобритания. Няколко години след това се появява във филма на Генсбур, носещ същото име като песента, който е нападнат от критиците и забранен във Великобритания поради същата причина като дуета.

Timeless beauty 🌹#janebirkin

A post shared by Jane Birkin (@jane.birkin) on Dec 14, 2016 at 2:52pm PST

Авангардна, провокативна и олицетворение на революцията на сексуалността, Джейн Бъркин се превръща в икона на небрежния френски шик, който запленява Европа. С бретон малко под веждите, кроп топ с чарлстон панталони, изцяло бял силует и сламени чанти, Джейн превръща начина си на обличане в запазена нейна марка още през 70-те. До ден днешен абсолютно всеки един от елементите на стила ѝ са задължителна част от гардероба не само на французойките, но и на всеки, който разбира от мода.

Историята на най-ексклузивната чанта на света започва на полет от Париж към Лондон, когато Джейн Бъркин сяда до Жан-Луи Дюма, тогава изпълнителен директор на Hermѐs. Тя му споделя, че няма достатъчно голяма чанта, която да събира нещата ѝ, а той още на момента прави скица на модел, който по-късно става ясно, че е вдъхновен именно от нея. Двамата си определят среща в едно от ателиетата на Hermès няколко дни по-късно и екипът на Дюма веднага се заема с поръчката. Крайният резултат е здрава, удобна и с достатъчно място чанта, в която Джейн и още хиляди дами се влюбват. Как е кръстен този модел не е загадка. Той още тогава започва да носи името на човека, вдъхновил създаването му.

ДОЧЕТЕТЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама