Защо днес ни е трудно да бъдем с един човек за цял живот?


Защо днес ни е трудно да бъдем с един човек за цял живот?
Снимка: iStock/Guliver

Искам да съм като баба ми и дядо ми, като родителите ми... Искам като тях да бъда с един човек за цял живот... Защо днес е все по-трудно да се случи това? Защо често връзките между двама млади хора приключват за няколко месеца, дори за седмици?

Разбира се, че има двойки, които се срещат и като че ли са родени един за друг. Създават семейство и се радват на щастието си.

Но все по-често срещан проблем е намирането на подходяща половинка, изграждането на дългосрочни и по-важното стабилни отношения.

Ето някои от причините, които може би оказват сериозно влияние в днешно време:

1. Все не сме готови

От постоянното чакане на подходящия момент и на мига, в който ще "станем готови", има голям шанс да пропуснем добри възможности. Вместо това може да се впуснем във връзката, без огромни очаквания, изисквания и ограничения. Просто обичаме безусловно и сме готови да направим необходимите компромиси. Тогава неочаквано човекът може да се окаже точно този, когото сме търсили.

2. Нямаме търпение да изградим връзката

За създаването на стабилна връзка се изисква време – могат да минат месеци, докато двама души се обикнат истински и напаснат характерите си. Днес все бързаме – запознаваме се с някого, харесваме се и на първата седмица вече искаме да имаме най-хубавата връзка. Да, но трябва време и търпение.

3. Прекалените изисквания

Започваме взаимоотношения и ги приключваме веднага щом намерим "по-добър" вариант. Често не даваме най-доброто от себе си на партньора ни, а в същото време искаме от него да бъде съвършен. Не е ли по-добре да приемем човека такъв, какъвто е, без да изискваме постоянно нещо? Ако не го харесваме, защо тогава сме започнали отношения с него и искаме да го променим?

4. Фокусирали сме се прекалено много върху кариерата

Трудно е да отделяме цялото си време и внимание в гонене на кариера и/или материални облаги и в същото време да искаме стабилна връзка. Ако работим денонощно, къде остава човекът, който е с нас? Нали и той иска внимание?

Тук не става въпрос за хората, които са отдадени на кариерата си в рамките на работния ден, а по-скоро за тези, които са погълнати от амбициите си да успеят. А в днешно време тези хора никак не са малко...

5. Истинската комуникация, технологиите и социалните мрежи

Къде отиде комуникацията "лице в лице"? Можем денонощно да си чатим с някого по сайтове за запознанства или във "Фейсбук", но реално забравяме да комуникираме "на живо".

Безумно е да си заедно с любимия си човек и в това време да чатиш с още няколко души или дълго да прелистваш профилите си в социалните мрежи. В един момент излиза, че общуваме с много хора онлайн, но все по-трудно общуваме реално, "лице в лице".

6. Сексуално освободени

Днес хората първо правят секс, а след това се замислят дали искат да бъдат заедно. Безспорно сексът е от огромно значение за двама души, но за изграждането на стабилна връзка са необходими и други компоненти.

Все повече млади хора предпочитат "отворена връзка" или "секс без обвързване", което обаче не им помага в създаването на по-сериозни взаимоотношения.

7. Страх от обвързване

Докато много хора казват, че не са готови, то други направо се страхуват от нови взаимоотношения, от поредните разочарования, от емоционални рани и разбити сърца. Заради това трудно допускат хора до себе си и не искат да се впуснат в нова връзка.

Често изграждат стени около себе, които са твърде дебели и високи, за да им позволят да видят какво се случва отвъд тях. Колко дълго обаче човек може да бъде сам, потънал в миналото?

8. Доверие и уважение!

Стабилната връзка иска доверие, 100% доверие! Ако постоянно си мислим, че гаджето ни изневерява, следим пофилите и чатовете му в социалните мрежи, то тогава няма смисъл. Ако не сме сигурни в човека до себе си и не го уважаваме, по-добре да не продължаваме. Когато се научим да се доверяваме, тогава може да се изградим истински и по-дълготрайни отношения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама