По женски

По женски: Не сме правили секс с мъжа ми от 3 години, да се разведа ли?

  • По женски: Не сме правили секс с мъжа ми от 3 години, да се разведа ли?
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 12.01.2018 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Здравей Марина, от 12 години съм омъжена. В началото бяхме много щастливи, имаме и 2 прекрасни момченца. Проблемът е, че от 3 години отношенията ни охладняха в сексуален и емоционален план. След раждането на второто ми дете не сме правили секс, все си намира оправдания. Всеки път, когато се опитам да говорим по темата, той я избягва и твърди, че всичко е наред. Не знам какво е най-добре за мен и децата. Дали разводът е решението?

Здравей,

Благодаря ти за дара на споделеното. От писмото ти усещам, че си натрупала много разочарование и обида към твоя мъж. И това е напълно естествено, когато дълго време сме в ситуация, където нашите нужди не са посрещнати. Често в такава ситуация може да се чувстваш уплашена, съмняваща се във връзката си, ядосана, може би малко загубила вяра, че нещата могат да се променят. Усещам, че си грижовна и раздаваща се жена, но както аз, така и ти, си имаш своя граница, която при прекрачване, осъзнаваш, че не можеш повече да бъде така. Настъпил е момент на преразглеждане на отношенията ти с твоя мъж.

Аз лично вярвам, че преди да предприемем стъпки за раздяла, е нужно да се запитаме дали наистина сме положили усилия да събудим и съхраним брака си. В такива моменти горещо съветвам всяка жена да се обърне към психолог, терапевт, консултант и да проведе консултация. Понякога си мислим, че правим много неща, но често правим едно и също нещо, което ни отдалечава от партньора. По-добре протегни ръка, свържи се с консултант, обсъди своята ситуация, сподели я с жена, която може да те разбере, преди да предприемаш крайни стъпки. Дори да се стигне до раздяла, няма да си сама в този процес и ще получиш обратна връзка, която да ти е ценна.

Това, което усещам от писмото ти, е, че ти е трудно да изразяваш своите чувства. И предполагам, когато говориш с твоя съпруг, фокусът е върху проблема - липсата на секс и той - какво се случва с него. И това е напълно разбираемо. В моя път и в пътя на много мои клиентки свързването с нуждите ни, с чувствата ни не е било лесно и дори сме се научили да не говорим за тях. Важно е обаче да помним, че чувствата ни свързват с другия, чувствата са в основата на сърдечната връзка. Каня те да си дадеш позволение да се свържеш с чувствата си: Какво се случва в теб? На какво си ядосана? От какво се страхуваш? Какво ти липсва? За какво си тъжна и те боли? От какво имаш нужда?

Време е да пренасочиш фокуса си навътре, към теб самата. С този мъж си преживяла толкова много, създали сте две прекрасни деца и в момента преживявате криза на отношенията си. Това, което може да те сближи с него, е да споделяш себе си, да изразяваш какво се случва с теб и да го поканиш той да изрази какво мисли.

Важно е и в какво състояние си, докато водиш този разговор. Дай си право да се погрижиш за себе си. Да си дадеш време да си отдъхнеш, да направиш нещо, което обичаш. Знам, че звучи странно: Аз имам проблем и вместо да го реша, ще ходя да правя неща, които обичам. Аз вярвам, че трудностите ни могат да се решат много по-лесно, ако сме отпочинали и сме се погрижили за себе си. Първата стъпка е ГРИЖА! Грижа за теб и след това грижа за връзката ти с откровен разговор и изразяване на твоите чувства.

С обич,

Марина

#твоятлюбовенпсихолог

Марина е Любовен психолог. Тя ти помага да осъзнаеш и преодолееш бариерите си в обичането, да се свържеш със сърцето, чувствата и женската си сила, за да привлечеш подходящия мъж и да сътвориш отношения с него изпълнени с интимност и взаимност, където той ти дава вниманието си, готов е да се ангажира и с него се чувстваш #ценнакрасиваобичана.

♥ Каня те да споделиш и своята история. Тук сме да те подкрепим с любящо сърце и грижа.

♥ Искаш ли още #любовнинасоки? Гледай записа на безплатния ми уебинар: От неудовлетворена до щастливо сгодена.

https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2018/01/12/0430447001515766846_big.jpg

Общо коментари / 0 Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.