Печени ябълки със сироп


Печени ябълки със сироп
Снимка: vkusnoteka.bg

Печени ябълки с плънка, но в по-различен вид - малко като баклава, редени и поляти със сироп. Получават се сочни, меки и ароматни.

Необходими продукти:

3-4 зелени ябълки

продукти за плънката:

1 с.л. кокосови стърготини

3 шепи, счукани ядки (кашу, бадеми или орехи)

2 шепи сушени червени боровинки

1/2 ч.л. канела

1 ванилия

4 с.л. сироп от агаве (мед или кленов сироп)

50 г разтопено масло (или кокосово)

кората от половин портокал

продукти за сиропа:

2 кафени чаши вода

3 с.л. сироп от агаве (мед или кленов сироп)

Начин на приготвяне:

Измийте и обелете ябълките с белачка за картофи. 

Внимателно издълбайте дупка в средата и извадете семките и дръжката. Нарежете ги на филии и запазете всяка ябълка по този начин.

Нарежете на ситно сушените боровинки и ядките. Сложете в купа всички съставки за плънката и ги разбъркайте - ядките, боровинките, кокоса, портокаловата кора, канелата, ванилията, 2 с.л. от сиропа от агаве и 2 с.л. от стопеното масло. Останалото запазете за поливане преди печене. Редувайте филии с плънка, между тях. Завършете с капаче от ябълка.

Поставете ги в йена или тава и ги полейте с останалото, стопено масло и агаве сироп.

Налейте 1 ч.ч. вода в съда и печете на 180 градуса, до готовност, около 40 минути. Ако желаете можете да ги покриете с фолио, за да не изгорят отгоре. Към края на времето кипнете продуктите за сиропа и го оставете да поври на силен огън 5-10 минути. Ако леко са се наклонили при печене, внимателно ги върнете на мястото им, с помощта на две вилици. Излейте го върху ябълките и печете още 5 минути. Поднесете десерта леко топъл, поръсен с кокосови стърготини, по желание с топка сладолед или бита сметана.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама