Пиле с кокосово мляко и къри


Пиле с кокосово мляко и къри

Ако все още не сте опитали тази страхотна Тайландска рецепта побързайте към кухнята. Уникално вкусно и ароматно ястие - леко пикантно и с букет от аромати, като надделява кърито. Нежна текстура и прекрасен вкус.

Необходими продукти:

500 г пилешки бонфиленца

1 глава лук

2 скилидки чесън

1/2 люта чушка

парченце пресен джинджифил

2 ч.л. суха подправка къри

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч.л. сух кориандър

1/2 ч.л. жълто цвете (или шафран)

черен пипер

съвсем малко сол

50 мл. зехтин

1 консерва (400 мл.) кокосово мляко

 

продукти за ориза:

50 г масло

1 ч.ч. бисерен ориз

2 и 1/4 ч.ч. вода

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешките бонфиленца на кубчета. Оставете ги настрана.

Нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги в дълбок тиган със зехтина с малко водичка, до омекване. Почистете лютата чушка от семките и я нарежете на ситно. Обелете и настържете на ситно ренде джинджифила. Добавете ги при лука и чесъна. Започнете да слагате подправките - къри, кимион, кориандър, жълто цвете (или шафран), черен пипер и съвсем малко сол. Разбъркайте добре. Добавете пилешките хапки и запържете на силен котлон за няколко минути, докато порозовеят от всички страни. Бъркайте отвреме на време. Налейте цялото кокосово мляко, разбъркайте добре и оставете ястието да се готви на силен огън около 30 минути, докато течността поизври и сосът се сгъсти.

През това време почистете една ч.ч. ориз и го измийте в цедка. Стопете в тенджера маслото, изсипете ориза и го кристализирайте на силен огън, с непрекъснато бъркане, за да не залепне. Налейте водата (2 и 1/4 ч.ч.), и веднага намалете на минимум. Поръсете с черен пипер и сол и затворете капака. Оризът е готов, когато е поел водата и повърхността му е станала на кратерчета. Разрошете с вилица, когато е готов.

Поднесете ястието топло с гарнитура пилаф.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама