Питката на баба


Питката на баба
Снимка: harryandlexy.com

На баба питката - обичана и с аромат на детство.

Необходими продукти:

1 кг брашно

250 гр кисело мляко

250 мл прясно мляко

5 яйца

1 пакетче прясна мая

2 с.л. олио

2 с.л. захар

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Първо се натрошава маята, после се прибавят щипката сол, щипката захар, 1 ч.л. брашно и накрая млякото (сложете 2 ч.л. и разбъркайте добре – до получаването на гъста смес, при нужда добавете още 1 ч.л. мляко). Сложете купичката на топло, не забравяйте да извадите лъжичката ако е метална, и изчакайте около 15 минути. Маята е готова, когато е бухнала и е напълнила купичката.

Чак когато се уверите, че е почнала да бухва, пригответе голяма купа и сипете брашното вътре. Направете кладенче. Разбийте 4 яйца и ги сипете в кладенчето. Добавете всичко останало и накрая маята. Почнете да разбърквате с лъжица, като събаряте и по малко от брашното. Когато се получи тесто, размесете с ръце. Разделете на 3 топки. Размесете и тях поотделно – при нужда добавете още брашно. Върнете ги в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса за поне половин час.

Извадете 1 топка и я разточете тънко. Сложете няколко малки парченца масло и оставете настрани. Повторете същото и с другите две топки. Омекналото масло размажете с пръсти. Поставете 3-те кори една върху друга, като блатове на торта, и навийте на руло, чиито краища почнете да навивате в различни посоки като започнете от средата.

Намажете тава с олио и поръсете с брашно. Рулото нарежете на еднакво дебели филийки и наредете в тавата като почнете от центъра навън. Покрийте с кърпа и оставете да втаса втори път. Пуснете печката да се загрява на 160-180°.

Разбийте жълтъка на последното яйце и намажете питката. Пече се около 45 минути. Оставете леко да поизстине, преди да извадите от тавата.

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама