Тайната на испанската паеля


Тайната на испанската паеля
Снимка: iStock/Guliver

Паелята е може би най-известното испанско ястие - "перлата" на испанската кухня.

Приготвя се на основата на два сорта ориз - "Бомба" и "Каласпара". Причината е, че имат специфични характеристки - способността да абсорбират вода без да се разкашкват и устойчивостта на разрушаване по време на готвене, като се запазват всички вкусове и аромати. Оризът първоначално не се отглеждал в големи количества в Испания до пристигането на арабите, които започват търговията с шафран, която е една от основните състваки на паелята. И до днес в арабския свят витае митът, че думата "паеля" идва от арабската дума "бакия", която означава остатъци.

Първите записи за съществуването на това ястие датират от 18-ти век в района на езерото Албуфера, Валенсия. Именно "paella valenciana" (паеля Валенциана) е най-разпространената и до днес. Основните съставки за този вид паеля са: пилешко и заешко месо, зелен боб, бакла, лук, домати, ориз и шафран. В зависимост от региона могат да бъдат добавени и артишок, патешко месо, червен пипер, охлюви. Други видове паеля са: "паеля Маринера", която се приготвя с риба или морски дарове, "паеля Демонтаня" (планинска паеля), която се приготвя със заешко месо, пиле, бутифара (вид испанска наденичка), ребра и гъби, "паеля Мар и Монатаня" (Море и Планина), която е съчетание на риба и месо, "паеля Микста", която е съчетание на различни видове меса, зеленчуци, риба и понякога чоризо, според вижданията на готвача. Рядко се среща вегетарианска паеля ("паеля де вердурас" – паеля Вегетариана).

Освен задължителния шафран за паелята се използват подправки като червен пипер, розмарин и карамфил.

При приготвянето на паелята оризът се нуждае от правилния източник на топлина и съд. Ако се приготвя на огън, то паелята придобива естествено опушен аромат. Другият начин е съдът да бъде поставен върху апарат, който наподобява газов котлон с концентрични кръгове, които разпределят топлината равномерно по целия съд. Съдът, в който се приготвя паелята, е другото важно нещо за това ястие. Това е вид широк плитък тиган с голяма площ, с две или повече малки дръжки според неговата големина, изработен от желязо или чугун. Това съотношение между големина, форма и материал поддържа подходящото съотношение на изпаряване на течността (бульона) и равномерното готвене на ориза.

Размерът на съда варира от това дали паелята ще бъде приготвяна за един човек или за повече. Когато е готова, паелята се сервира на масата директно със съда, в който е приготвена. Във Валенския оризът се слага, когато бульонът заври. В областите Аликанте и Мурсия запържват ориза заедно с другите продукти, за да се образува филм около зрънцето като по този начин оризът остава разделен и трудно се преваря. В провинция Аликанте "паеля" се нарича както ястието, така и съдът, в който се приготвя. В останалата част на Испания съдът се нарича "паелера".

 

Автор: Севда Димитрова, победител в Masterchef България, за foodpanda

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама