Торта с киви


Торта с киви
Снимка: vkusnoteka.bg

Изключително свежа торта с нежен меден блат, ароматен Маскарпоне крем с лайм и киви вкус.

Необходими продукти:

Продукти за медения блат (диаметър 20 см):

83 г меко масло

66 г захар Демерара (или бяла)

1 яйце

1 с.л. мед

86 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

1/4 кафена чаша прясно мляко

продукти за крема:

200 мл студена, сладкарска сметана

1 ч.ч. захар

500 мл сирене Маскарпоне

ванилена есенция

кора от 1 лайм

сок от 1/2 лайм

 

5 броя киви

1 с.л. пудра захар

1 желатин

 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно яйце. Сложете 1 с.л. мед, след това брашното, разбъркано с 1 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре.

Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, докато, забодена клечка излезе суха. Охладете.

В купа разбийте с миксер студената сметана до меки връхчета. Добавете и захарта, след това сложете Маскарпонето и разбийте на ниска степен на миксера. Сложете ванилията и кората от лайм. Стиснете и сок от половин лайм.

Обелете кивитата.

Нарежете две кивита на филии и след това на половинки, които ще подредите отстрани на борда на тортата.

Обърнете блата върху поднос или картон за торта. Стегнете го в ринга.

Намажете с тънък слой от крема. Подредете половинките резенчета киви, обърнати надолу по борда на тортата, след това напълнете посредата с останалия Маскарпоне крем и заравнете добре. Трябва да бъде на едно ниво с кивитата.

В блендер смелете останалите 3 кивита с 1 с.л. пудра захар. Накиснете желатина в 6 с.л. вода и го стопете на водна баня. Охладете и го излейте в блендера. Пасирайте всичко за кратко.

Полейте тортата с пюрето от киви, заравнете добре и приберете в хладилника за една нощ да стегне пюрето.

На другия ден внимателно прекарайте нож по ръба на ринга и отстранете ринга.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама