Зелеви сарми по арменски


Зелеви сарми по арменски
Снимка: vkusnoteka.bg

Днес ви представяме една автентична, арменска коледна рецепта - Пасуц толма, или сарми с кисело зеле с богата плънка от нахут, леща, боб и булгур. Плънката е толкова вкусна, че можете да я гребете с лъжица, преди дори да сте успели да завиете сармите. Невероятно вкусни сарми, които могат да разнообразят празничната ви трапеза.

Необходими продукти:

1 глава кисело зеле

2 с.л. доматен сос

30 мл. зехтин

1 пръчка канела

3-4 сушени кайсии

продукти за плънката:

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 консерва нахут

1 консерва червен боб

1 ч.ч. екстра леща

3/4 ч.ч. булгур

шепа стафиди

7-8 бр. сушени кайсии

2 с.л. доматен сос

30 мл зехтин

връзка пресен копър

шепа пресен босилек

1/2 ч.л. суха мащерка

1/2 ч.л. червен пипер

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Сварете лещата в тенджера под налягане с 2 ч.ч. вода, малко сол и струя зехтин.

Сварете булгура в тенджера с вода 1:2, около 15-20 минути. Ако булгурът ви е от турския, може само да го накиснете до готовност.

Смесете в купа лещата, нахута, боба, булгура, нарязаните, сушени кайсии и стафидите.

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин с малко вода, до омекване. Изсипете всички продукти за плънката при тях и бъркайте, на слаб огън.

Подправете със ситно нарязани копър, босилек и сухите подправки. Разбъркайте добре и леко охладете.

Отделете листата от зелката.

Поставете едно листо на дъска пред себе си. Внимателно изтънете с нож жилата, която минава през средата. Сложете обилно количество от плънката в долната, широка част на листото, захлупете двете страници и след това започнете да навивате на стегнато руло. Пасуц толма се прави на по-големи сарми, не като лозовите.

По същия начин навийте и останалите сарми. Подредете ги в дълбока тенджера, като на дъното сложите малко от останалите ви листа. Отгоре полейте с две супени лъжици доматен сос, струя зехтин и поставете няколко, цели, сушени кайсии и пръчка канела. Налейте вода, колкото да покрие долния ред сарми.

Затиснете ги с голяма чиния, обърната на обратно.

Варете сармите, след като заврат, на бавен огън около 30 минути, до готовност.

Поднасят се студени, без бульона от тенджерата.

Източник:

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама