11 безценни урока от децата


11 безценни урока от децата
Снимка: iStock/Guliver

Децата са невероятни и го казваме не само защото днес, 1 юни, е Денят на детето. Те ни зареждат и вдъхновяват. Имат чисти души и са неопетнени от проблемите на възрастните. Постоянно искат да учат, макар че понякога може би ни е трудно да отговаряме на всичките им въпроси. С лекота се приспособяват към промените и са най-добрият пример как трябва да се радваме на малките неща. Има толкова ценни уроци, които може да научим от тях, ето 11 от тях.

1. Ентусиазирайте се

Никога не спирайте да се вълнувате като дете на нова работа, нова любов или ново приятелство. На вашите постижения или дори на малки неща, които се случват в ежедневието ви. Ентусиазмът заедно с мотивацията са движещата сила към постигането на вашите мечти, не го забравяйте.

2. Не се страхувайте от нови неща

Винаги е по-добре да съжалявате за това, което сте направили, отколкото за това, което не сте направили. Не си позволявайте да казвате: "Какво щеше да стане, ако бях излязла на среща с този мъж?" или "Какво щеше да бъде, ако бях приела работата, за която се страхувах, че няма да се справя"? Вашите предположения не са реалност. Понякога трябва да поемаме малки рискове, за да продължим да растем. Не си поставяйте лимити.

АКО СТЕ ТАКЪВ РОДИТЕЛ, ЩЕ ИМАТЕ УСПЕШНИ ДЕЦА

3. Забавлявайте се

Забравете всички предразсъдъци и страхове какво ще кажат хората за вас. Децата се забавляват и се смеят от сърце, защото не се интересуват от мнението на околните. Те живеят тук и сега.

4. Бъдете любознателни

Наистина е ужасно, когато изгубим любопитството си. Никога не спирайте да учите, да откривате нови места, да се запознавате с интересни хора, които да разширяват кръгозора ви. Любопитството ни води към наша по-добра версия.

5. Изразявайте се искрено

Възрастните често не говорим открито. Ние се страхуваме, че можем да бъдем отхвърлени заради това, което казваме. Притесняваме се от мнението на другите или как нашите думи ще им повлияят. И когато винаги казваме това, което останалите искат да чуват, не се чувстваме добре. Освободете се и се изразявайте искрено, както го правят децата.

6. Възползвайте се от всеки момент

Времето е безценно. Живейте и се наслаждавайте на всеки момент, защото той никога няма да се върне.

7. Обичайте безстрашно

Защо понякога толкова много се страхуваме да обичаме? Децата просто обичат. Те не мислят, че някой ден техният домашен любимец може да умре или как детската им любов след време може да бъде само хубав спомен. Не мислете за утре, радвайте се на днешния ден. Притеснявате се, че ще бъдете наранени? Всичко минава, дори болката, но никой не може да ви отмеме щастието, което сте изпитали.

8. Приспособявайте се към промените

Децата си истински мастъри, когато става въпрос за промени. Те много по-лесно ги приемат и се приспособяват, защото не мислят за всички последствия - реални и нереални.

12 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ИМАТЕ ДЕТЕ

9. Не се страхувайте, че ще паднете

Виждали ли сте някога дете, което пада, без да се изправи? Животът работи по същия начин. Обикновено умът ни е това, което ни ограничава. Фрази от типа: "Няма да направя това, защото мога да се проваля" само ви задържат на едно място.

10. Задавайте въпроси, без да се притеснявате

Какво лошо има в това да питате? Мислите, че ще ви помислят за глупави? Съвсем не, точно обратното. Задаването на въпроси показва скромност и желание за учене.

11. Почивайте си, не насилвайте нещата

Когато едно дете се умори, то отива да спи. Да не си почивате, когато наистина имате нужда, само ще доведе до хроничен стрес. Поемете дълбоко въздух и бавно издишайте, за да може да си възвърнете силите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама