4 заблуди за детския аутизъм, в които всички вярват


4 заблуди за детския аутизъм, в които всички вярват
Снимка: iStock/Guliver

Не може да се отрече, че аутизмът е сложна тема, която вълнува всички родители. Може би защото причините все още са неизвестни и обществеността се разделя поради противоречия. Има обаче няколко погрешни схващания, които често се приемат за "чиста монета", а всъщност са абсолютен мит.

1. Аутистите не изпитват емоции

Една от най-големите заблуди е, че хората с аутизъм не са способни на чувства, още по-малко на емпатия към околните. Напротив, повечето деца са чувствителни много над средното ниво, но просто не знаят как да изразят емоциите си. Много от тях избират различен начин на общуване – пеене, писане, рисуване или нещо подобно.

2. Не искат да имат приятели

В повечето случаи липсата на социални умения и ограничената способност за изразяване на чувствата се приема като отказ от приятелство. Противно на всеобщото мнение, децата аутисти харесват хората. Съвсем друг е въпросът, че социални събития и шумни мероприятия могат да накарат тези хора да се затворят в себе си, но това няма нищо общо с желанието за нормално общуване.

3. Аутизмът е видим

За разлика от Синдрома на Даун, аутизмът няма никакви физически белези. Въпреки липсата на външно проявление, това състояние не бива да се пренебрегва от обществото, защото борбите, които водят тези хора, може да не са видими, но са важни и също толкова изморителни.

4. Аутизмът е заболяване

Най-точно казано това е неврологично състояние. Не можете да излекувате аутизъм, но с подходяща терапия може да се направи много за качеството на живот и социалните умения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама