5 забранени неща за бременни, които всъщност са позволени


5 забранени неща за бременни, които всъщност са позволени
Снимка: iStock/Guliver

Няма съмнение, че бременността е най-прекрасното и емоционално време за всяка жена. Ето защо има много митове и погрешни схващания по този въпрос. Например, много жени вярват, че трябва да ядат като за двама, което е абсолютно погрешно. Ето и някои категорични забрани, които бременните все още масово спазват, а не е нужно.

1. Бременните жени не трябва да боядисват косата си

Изследвания от Колежа на семейните лекари в Канада доказват, че жените могат да боядисват косата си по време на бременност. Количеството химикали в продуктите за коса, които кожата ни поглъща, е много ограничено и не би довело до увреждане на плода. Въпреки това, добре е да изчакате до втори триместър, преди да се боядисате. Направете го в добре проветрена стая и не прекалявайте – не повече от 3 пъти за цялата бременност.

2. Не трябва да летят със самолет

Количеството радиация, което човек получава в едно еднократно пътуване, е под горната граница на безопасни нива. Единственият риск е, че ако имате абнормална бременност или сте в 36-та и по-голяма гестационна седмица.

3. Не трябва да спят по гръб

Няма ясни научни доказателства да не го правите. По време на първото и второто тримесечие на бременността е напълно безопасно да спите по гръб, освен ако вашият лекар не каже друго.

4. Бременните жени не трябва да пият кафе

Освен в кафето, кофеин може да се намери в чая, колата, шоколада и т.н. Проучвания не откриват никакви доказателства в подкрепа на факта, че пиенето на кафе или чай (ако не е повече от 300 мг кофеин на ден) причинява здравословни проблеми както за майката, така и за бебето.

5. Не трябва да ядат морски дарове

Хубаво е да консумирате риба по време на бременността. Тя съдържа много витамини и минерали, както и омега-3 мастни киселини. Основното правило е да избягвате консумацията на акула, риба меч и пангасиус, поради високото съдържание на живак. Останалите морски дарове като скариди и калмари са абсолютно позволени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама