6 начина как да подготвите детето си за идването на братче/сестриче


6 начина как да подготвите детето си за идването на братче/сестриче
Снимка: iStock/Guliver

Да станеш майка за втори път е прекрасно и вълнуващо, но също така много различно. Този път нещата не се въртят само около вас и нарастващото ви коремче, а трябва да мислите и за другото си дете и как то ще се справи с промяната. Много често по-големите батковци или каки изпитват ревност или пък се затварят в себе си при появата на новия член на семейството. Затова ви предлагаме няколко съвета как да подготвите детето си.

1. Книги, книги и повече книги

Независимо дали ще извадите техните стари бебешки книжки или пък ще купите нови, четенето с вашето дете за предстоящото идване на новия член на семейството има много ползи: Време за гушкане, приятен разговор, причина да си релаксирате на дивана заедно.

2. Време заедно

Макар че в момента не е препоръчително да правите някои обичани детски дейности като спускането с влакче, може да имате много специални приключения с детето си, преди да родите. След появата на бебето ще ви бъде много трудно да отделите време насаме с по-голямото си дете, затова сега е идеалният момент. 

3. Поставете се в техните малки обувки

Изпреварите въпросите на вашето дете за това кой ще остане с него/нея, когато мама и татко отидат до болница заради бебето и имайте подготвени отговори. Обяснете им как точно ще протече денят с колкото се може повече детайли. Обяснете им какво ще се случи, когато те всички се приберат вкъщи и защо е важно те да бъдат част от живота на бебето.

4. Комуникирайте с други бебета

Ако ваш приятел има бебе, организирайте среща с вашето по-голямо дете. Поставете някои правила: "Пипаме бебето само по корема и краката, никога близо очите". Опитайте се да говорите с приглушен тон. Малка практика ще направи големия брат/сестра да се чувства подготвен.

5. Не споделяйте прекалено рано

Детската концепция за време е малко размита. Някои експерти препоръчват да не разкривате голямата новина, докато коремът ви не започне видимо да личи. Други пък съветват да направите съобщението около осезаем график, например: "Твоето братче/сестриче ще бъде тук точно около Великден."

6. Приемете неизбежното

Те могат да драскат. Те могат да крещят и да плачат неистово. Съперничеството между децата е истинско. Най-добрият подход е да им съчувствате, да приемете техните чувства и да ги уверите във вашата любов. Детският капацитет може да ви шокира, но също така дълбочината на тяхната любов към братчето/сестричето им.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама