7 неща, които да казвате на детето си всеки ден


7 неща, които да казвате на детето си всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Когато казваме "всеки ден" нямаме предвид, че трябва да казвате тези неща без причина. Вместо това използвайте следващите 7 фрази в подходяща ситуация и по-важно – опитайте се да докажете истината в тях в действията си.

1. "Вярвам в теб“

Една жена сподели интересна история за тази фраза. Оказва се, че когато тя казала "Вярвам в теб" на 3-годишния й син, нейната вяра в него се върнала при нея като бумеранг.

Веднъж тя не можела да намери ключовете за апартамента. Накрая отчаяна просто легнала на дивана, мислейки че ги е изгубила. Изведнъж някой я дръпнала за панталона: "Мамо, знам, че можеш да намериш ключовете. Вярвам в теб!“ Тези думи сякаш съживили духа й. Без да мисли тя преместила един скрин от пътя си и еврика. Тя ги намерила. Фразата "Вярвам в теб" наистина има мотивираща сила, която не можем напълно да обясним. Да казвате това на децата си в равилния момент е много важно.

2. "Никога не се отказвай"

Тази проста фраза може да окуражи всяко дете. Може да я използвате, за да им помогнете да намерият решение в трудна ситуация или да преодолеят проблем. Но винаги обръщайте внимание на контекста. Историята на същата жена и 3-годишният й сун отново е добър пример. Веднъж те редели заедно пъзел. Малкото момче се опитало със сила да пъхне едно парче, което не влизало, докато си повтаряло - "Никога не се отказвай, никога не се отказй!“ Тогава майка му казала: "Прав си, никога не трябва да се отказваш, но може би правиш нещо грешно. В този случай трябва да спреш, да помислиш какво правиш и да направиш нов план. Ако нищо не се промени, трябва да намериш нов начин да получиш това, което искаш".

Трябва да обясните на детето си колко е важно да не се отказват, но да им покажете, че трябва да бъдат отворени за нови идеи.

3. "Винаги се учим"

Детето ви трябва да знае, че изправянето пред трудности и правенето на грешки е напълно нормално. Научете ги да не се разстройват, когато нещо малко се обърка. Важно е да им напомняте това не само в моменти на поражение, но също така в навечерието на важни събития и отговорни решения, които взимат в живота си.

4. "Всеки някога е бил като теб"

Важно е да напомняте на детето си от време на време, че всеки, който е постигнал страхотен успех в нещо, някога е бил нормален човек като тях, и че е стигнал до тук с много работа. Нека вашите деца да растат, знаейки, че е нормално да се борят за нещата. Помогнете им да осъзнаят, че грешките, пораженията и борбите не са постоянни. Вашето дете трябва да разбере, че всички тези неща формират мост към успешното осъществяване на нечии цели. Нека те да знаят, че търпението, постояноството и усърдието са много по-важни качества, отколкото да бъдат перфектни.

5. "Провалянето не е избор"

Много е важно да обясните това на детето си. Нека да знаят, че трябва сами да постигнат това, което искат, и че всяко преживяване (добро или лошо), през което преминават, трябва да бъде възприето като ценен урок. Няма такова нещо като поражение, има само ситуации, които предлагат нови възможности за научаване и подобряване на нечий подход към живота и работата. Провалът не е избор... но е хубаво нещо. Изборът, който те трябва да направят, е да решат дали искат да научат нещо и да пораснат като резултат от това, което са преживели, да забравят това, през което са преминали, да обичат себе си и да вярват в собствената си сила.

6. "Учи се от всяко преживяване"

Всеки път, когато вашето дете прави грешка, питайте го какво е научило от това. Говорете с него за това, обяснете му, че може да учи от всичко, което му се случва. Никога не трябва да подценяваме колко е важно това.

7. "Ти си в безопасност. Заобиколен си от хора, които те обичат и ги е грижа за теб"

Със сигурност може да си спомните момент от собственото си детство, когато сте се чувствали в сигурност и сте усетили любовта и грижата на тези около вас. Тези моменти на спокойствие, топлина и хармония трябва да заобикалят всяко дете. Изключително важно е да отглеждате дете в атосфера на любов и привързаност, и да сте сигурни, че то се чувства в безопасност. Това ще има положителен ефект върху самочувствието му и ще му помогне да се чувства по-силно и самоуверено. Всяка вечер, когато слагате детето си в леглото, му казвайте: "Ти си в безопасност. Заобиколено си от хора, които те обичат и ги е грижа за теб“. Казвайте го нежно и спокойно, така че да се запечата в тяхното съзнание. Те ще си спомнят това в трудни моменти и ще ви бъдат благодарни. Като родител, какво повече може да искате?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама