9 неща, които никога да НЕ забранявате на децата си


9 неща, които никога да НЕ забранявате на децата си
Снимка: iStock/Guliver

Психолозите смятат, че лимитите правят детето да се чувства много по-защитено и спокойно. Въпреки това, някои определени ограничения могат да причинят обратното, правейки малкия ви наследник по-несигурен и да забавят неговото развитие. 

Затова никога не забранявайте на детето си тези неща. Това ще бъде най-добрият подарък за него.

1. Да задава въпроси

Детето расте и учи за света естествено чрез задаването на въпроси. Може да ви е трудно да отговаряте на всичките му въпроси вечер, когато сте изморени, но качественото време с децата ви не само помага за тяхното развитие, но също така създава силна връзка между вас, която ще остане, дори когато пораснат.

2. Да плачат

Малките деца чувстват всичко много по-ярко от възрастните. Не им забранявайте да плачат, нито пък ги карайте да се чувстват неудобно заради сълзите им. По-добре е да им помогнете да разберат защо плачат и да намерите начин да се справят с това.

3. Да бъдат алчни

Вашето дете има правото да има собствени неща, както възрастните. Никога не ги карайте да се чувстват неловко от това, че искат да имат повече.

4. Да казват "не"

Детето ви не е предмет, а член на семейството. Забранявайки му да казва "не" на вас, означава, че нарушавате неговите граници. Вместо това се опитайте да достигнете до споразумение или да му обясните защо понякога трябва да прави неща, които не иска.

5. Да бъдат шумни

Не разваляйте детството на детето си. Оставете го да пее песни и да създава шумове. Това е единственият период в живота му, когато ще е свободно да прави това, все пак.

6. Да се страхуват

Малките деца могат да се страхуват от доктор или непознат роднина, което е нормално. Не ги карайте да чувстват срам от това, а им покажете, че сте до тях и всичко ще бъде наред.

7. Да имат тайни

Колкото по-големи стават децата ви, толкова повече имат нужда от самостоятелност. Трябва да знаете какво се случва в живота им, но бъдете сигурни, че не нарушавате личното им пространство. Доверието на вашите деца е безценно и е най-добре да не рискувате, четейки дневниците им или да ги карате да споделят тайните си с вас.

8. Да се чувстват гневни или ядосани

Детето също е човек и то има правото да изпитва негативни чувства. Помнете, че неговата воля все още не е толкова силна и му е трудно да контролира себе си. Детето ви не трябва просто да спре да изразява чувствата си, ако мислим, че те са "лоши".

9. Да правят грешки

Никой не обича да прави грешки, а това е още по-лошо, когато възрастен ви мъмри за тях. Не е изненада, че след това едно дете никога повече няма да иска да направи нещо само. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама