Българските мъже масово живеят при родителите си, жените са далеч по-самостоятелни


Българските мъже масово живеят при родителите си, жените са далеч по-самостоятелни
Снимка: Pixabay

Отдавна битува схващането, че българските мъже са станали мамини синчета, които се осмеляват да започнат своя самостоятелен живот на доста зряла възраст. В същото време съвременната българка е много по-активна - и като заетост, и като независимост.

Тази теза се потвърждава от последните данни от проучвания в Европа.

По данни на Евростат 90% от от българските мъже до 24-годишна възраст живеят с родителите си на фона на 70% от жените. Тази тенденция не се променя особено много и в по-горната възрастова група. 70% от българските мъже между 25 и 29 години не са напуснали бащината си къща. Жените отново са много по-активни и самостоятелни. Само 40% от българките в тази възраст живеят с родителите си.

Като цяло в Европа само в Унгария, Словакия, Словения, Малта, Франция, Естония и Кипър най-младите мъже са по-пасивни от българските.

Характерна черта на родния мъж според статистиката също така е, че когато се задоми, той не помага в домакинската работа.

Положителна тенденция е, че България и Словения са на най-предни позиции в ЕС по процент на жените в ръководството на големите фирми. В над 10% от най-големите 50 фирми в тези две държави жени държат топ-позициите в мениджмънта. България също така се нарежда на четвърто място с около 37% женско присъствие по горните етажи на управлението и администрацията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама