Четвъртокласници написаха книга за любовта


Четвъртокласници написаха книга за любовта
Снимка: iStock/Guliver

Четвъртокласници от столичното 105-то СУ "Атанас Далчев" написаха третата си книга. Книгата "Ключът към щастието" е посветена на любовта.

Четвъртокласниците избраха темата сред повече от 20 предложени от тях. Възрастта, в която те навлизат ги кара по-често да мислят за любовта, отколкото и за каквото и да е друго. Вълнуват ги чувствата, радостите, вълненията, дори и тревогите, които изпитва влюбеният. В своята книга те разсъждават над темата Какво е любов, Любов към… какво изпитват хората. Направиха Маргаритка на добродетелите и обобщиха резултатите от анкета какви добродетели ценят най-много и биха искали да притежава любимия човек. В съчиненията на тема Любов към себе си подрастващите разсъждаваха, че човек трябва да обича и зачита себе си, да има позитивна самооценка, ако иска и другите да го обичат и ценят.

За 11-годишни момичета и момчета, негативните представи за любовта са само 13%, а останалите 87% са позитивни. "Пеперуди в стомаха, прегръдка, богатство, щастие" са само част от позитивните определения, с които децата свързват любовта. В книгата намериха място разсъжденията на децата за първите любовни трепети, за бурните и понякога противоречиви емоции, които съпътстват ежедневието на влюбените, за романтиката в любовта, за необходимостта от лично пространство във взаимоотношенията между влюбените, за уважението и самоуважението между влюбените.

А какъв трябва да е човекът, когото обичаме? Децата определиха 10-те най-важни качества, които трябва да притежава човек, за да привлече обичта ни. На първо място са черти като това да е добър, да е смел, да е искрен, щедър и да ни показва, че ни обича.

Разбира се, разискваха се и проблемите, свързани с трудната любов – когато чувствата са неразбрани, отхвърлени или когато любовта казва "Сбогом".

Малките творци създадоха приказка, издириха мъдрости, свързани с любовта. Проведоха интервюта със седемгодишни деца и обобщиха техните представи за любовта – какво според тях означава любов, влюбвали ли са се, какъв трябва да е човекът, в когото ще се влюбят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама