Детски базар на професиите


Детски базар на професиите
Снимка: iStock/Guliver

Какъв искаш да станеш? Отговорът на този въпрос е все по-сложен за съвременните деца. Макар че все още "космонавт", "балерина", "лекар", "артист" са сред първите им желания, детските мечти за работа вече са свързани с реалността и с бъдещето. Професии като специалист дигитални комуникации, директор на фондация, системен инженер и еколог живо интересуват малчуганите.

Третият Детски базар на професиите ще запознае децата с любопитния свят на съвременните професии, ще им помогне да научат повече за себе си и да открият заниманията, които ги правят щастливи. Базарът се организира от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и е финалното събитие на проекта "Гордея се с труда на моите родители". Тази година се провежда на 24 и 25 ноември в Учебния корпус на Музейко - най-големия детски научен център в Източна Европа.

Базарът е подходящ за деца и младежи, родители, училища, граждани, като цели да създаде възможност за ранно професионално ориентиране на децата и младежите, да насърчи съзнателния избор на професия, която носи удовлетворение, да допринесе за решаването на конкретни проблеми и спомогне за превръщането на България в достойно място за реализация.

Какво ще се случи в Музейко: Професиите ще бъдат представени чрез различни програми, подходящи за двете основни възрастови групи деца - интерактивни щандове (7-12 години) и лекции тип TED (12+ години). Над 25 лектори ще представят работата си на интересен и достъпен език - сред тях са както популярни, така и малко познати професии. Гостите на базара ще научат чрез кратки лекции тип TED от първо лице в какво се състои работата на радиоводещия, архитекта, актьора, готвача, инженера, акушерката, ветеринарния лекар, PR специалиста, 3D артиста, писателя и много други.

Освен теоретичната част децата ще могат да посетят практически кътове, където чрез интерактивни демонстрации и работилници ще видят същността на различни професии. На тяхно разположение са многобройни инсталации, макети, 3D принтер и скенер, експерименти, софтуерни приложения, книжки и каталози. Щандове на професиите енергетик, химик, геолог, лаборант, програмист, фармацевт, газов инженер, графичен дизайнер, минен инженер, радио и телевизионен журналист и други ще помогнат на децата да почерпят нови идеи.

Входът за Детския базар е свободен. Датата 24 ноември (петък) е предвидена за посещение само на предварително записани организирани училищни групи, а на 25 ноември (събота) Учебния център на Музейко ще посрещне всички деца, ученици, родители и граждани, които имат интерес към Базара.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама