Интелектът на детето зависи от майката


Интелектът на детето зависи от майката
Снимка: iStock/Guliver

Резултатите от наскоро проведено проучване показват, че нивото на интелекта на детето зависи от майката.

Гените, определящи развитието на интелекта са свързани с Х-хромозомата. При жените те са две, а при мъжете – една. При това някои от „гените на интелекта“ работят само в случай, че са предадени от майката, пише The Global News.

Докато при наследяване от бащата те се „изключват“. Гените на бащата заедно с клетките се акумулират в лимбичната система на главния мозък, която отговаря за настроението и инстинктите. Освен това тя регулира и редица важни функции като секса, глада и агресията. Докато майчините клетки се акумулират в кората на главния мозък, където са заложени когнитивните функции (памет, мислене, възприятие и език.) З

Нивото на интелекта обаче не винаги се предопределя от гените. Учените от университета в Минесота твърдят, че децата, имащи силна връзка с майката са били в състояние да играят сложни символни игри още на 2-годишна възраст. В случай, че имали дадени проблеми децата ги понасяли по-лесно и по-малко се разстройвали. Друго изследване твърди, че емоционално въвлечените и внимателни майки имали деца с голям обем на хипокампа – зона в мозъка, отговаряща за обучението, паметта и отговора на стресови ситуации.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама