Как да научим детето да управлява времето си ефективно?


Как да научим детето да управлява времето си ефективно?
Снимка: iStock/Guliver

Времето безспорно е най-ценният ни ресурс. Колкото по-рано го разберем, толкова по-добре.

Психолозите твърдят, че ако оставим децата да правят каквото искат, те няма как да усвоят важни умения, свързани с планирането на времето. Истината е, че трябва от малки да бъдат ангажирани, за да успеят да се научат да ценят всяка минута. Това ще ги направи успешни личности, лидери и преди всичко хора, които знаят приоритетите си. Как обаче да го постигнем?

Бъдете добър пример

Преди всичко, важно е вие като родител да сте добър пример за детето, защото то ще гледа от вас и ще копира поведението ви. Ако не умеете да планирате и управлявате времето си, няма как да очаквате от детето да го прави. Помислете първо в тази посока. Опитайте да си създадете полезни навици, с чиято помощ ще ви е по-лесно да се придържате към времето и изпълнението на задачите.

Говорете си често за важни неща

Комуникацията с детето е важна. Така разбирате за вътрешния му свят, за неговите мечти и желания, за ежедневието му. Това е времето, в което може да го възпитавате, така че го използвайте ефективно.

Запишете го на допълнителни занимания

Най-добрият начин да научите детето си как да разпределя времето си ефективно е като го пуснете само да се оправя. Звучи жестоко, но децата са способни да се учат бързо. Запишете го на извънкласни занимания: спорт, уроци или арт ателие. Дори да не му стига времето за тях, ще се научи да се организира. А и по-добре отколкото да стои пред компютъра или телевизора в почивните дни, нали! Винаги може да изберете единият почивен ден за подобни занимания – така няма да има оправдание, че е изморено от училище и не може да се подготви с домашните.

Ако желаете да запишете вашето дете на английски език в събота, запознайте се с иновативната програма Funday, където всяко дете напредва с езика, усвоявайки нови знания и умения, докато се забавлява.

Изгответе седмична програма

Изготвянето на програма със задълженията на детето е полезен начин то да си изгради навици за това, което му предстои. Колкото по-рано се научи да подрежда приоритетите си във времето, толкова повече успехи може да постига.

Каква да бъде програмата му? Например, след училище или детска градина първо трябва да се преоблече и измие, след това да хапне, да си почисти съдовете и т.н. После идва време за уроците и пр. Събота и неделя е балансираното време за игри и забавления, но и за домашна помощ. Ангажирайте го да ви помага в домакинството. Така ще му покажете, че когато една работа се върши от повече хора, времето за изпълнението е по-малко.

Урокът за време е много ценен за детето. Не го пропускайте и отлагайте във времето, защото с него идват и нови задължения и грижи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама