Каузата на децата


Каузата на децата
Снимка: iStock/Guliver

"Каузата на децата" от Франсоаз Долто, който за първи път разглежда света изцяло от гледна точка на детето и неговия интерес, излиза на 16 февруари.

"Каузата на децата" проследява жизнения път на човека, излагайки схващанията на голямата психоаналитичка за начина, по който да общуваме с децата от раждането до съзряването им. Тя отдава първостепенно, неоспоримо, фундаментално значение на езика в развитието и изграждането на човешкото същество.

Особен интерес представляват препратките й към собствената й биография: интуицията й на малко момиче, което иска да стане "доктор по възпитание", първите контакти с малките болни, работата й в екип, опитът от Зелената къща, петдесетте години работа с деца… и "утопиите й за утрешния ден", както сама ги нарича.

Долто вярва, че ако с детето не се общува достатъчно от най-ранна възраст, ако то не се чувства значимо, специално и уверено в себе си, по-късно е възможно да се развие едно или друго личностно разстройство, при това последиците не са за подценяване.

Франсоаз Долто  (1908–1988) е едно от бляскавите имена на световната психоанализа – известна е като последовател на Фройд и съмишленик на Лакан, но се откроява с оригинален подход в работата си и интереси в областта на детската психиатрия. Уникално е чувството й за хумор, както и умението й да свежда психоаналитичната теория до съдържание, достъпно за всеки родител. В България е известна със заглавията "Основни етапи на детството", "Когато се появи детето", "Всичко е език" и "Женската сексуалност".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама