Мини Арт Фест 2019: Положителни емоции и усмивки


Мини Арт Фест 2019: Положителни емоции и усмивки
Снимка: Христо Касабов

Завърши 9-ото поредно издание на Международния фестивал за съвременен и социален цирк Мини Арт Фест. Време е за кратка, но съдържателна рекапитулация на случилото се. Безспорен факт е, че тази година фестивалът имаше развитие, както в количествени измерения, така и като качество. Проявата се мултиплицира – повече локации в София (2 училища, 2 градски парка, корпоративно пространство и културен институт), че дори и гастрол в Пловдив – Европейска столица на Културата 2019. Фестивалът не беше просто един уикенд, а се отличи с няколкодневна устойчива кампания. И един много важен конкретен показател: беше достигната публика от общ брой над 5000 зрители.

Нека сега преминем последователно по дни и локации през отделните събития от МАФ 9.

Всичко започна на 1 юни (събота) в Южен парк 2 (Хилтън парк) като Подарък за Децата на София. Това беше и мотото на фестивала за празника на малчуганите. Но това не беше всичко за деня. Малко по-късно в парка “Заимов“ Мини Арт се включи и в събитието “Празник на детските усмивки”, организирано от Радио FM+. Но и това не беше всичко! В същия ден имахме и “Магическо сапунено шоу“ не къде да е, а в комфортните простори на ИКЕА София. Така, на знаковия ден умножихме по 3 (три!) радостната си грижа за детското настроение на 3 места, 2 зелени парка и 1 корпоративно пространство, в нашия любим столичен град.

На другия ден – 2 юни (неделя) –Мини Арт Фест 9 стана още по-социален в мисията си, като гастролира в 75 ОУ “Тодор Каблешков“ в кв. “Факултета“. Каузата на Мини Арт e в абсолютно съзвучие с това смело събитие, а именно: да обгрижва с артистични активности малцинствени групи в риск, особено деца и младежи. И блесналите очи на подрастващите в двора и салона на училището напълно потвърдиха това.

Следваше делник, което ще рече време и възможност да влезем в конферентната зала на Френския институт за важна среща-разговор, или международна конференция на тема: “Изграждане на център за Социален Цирк в София през 2020 г.”. Това е тиха и последователна битка, която е крайно насъщна за всички нас. С нашите най-разнообразни чуждестранни гости от Дания, Франция и дори Палестина проведохме градивен диалог за явлението “Социален цирк“ и за перспективите пред него в нашия роден мащаб и контекст. Вярваме, че идната година е ключова за нас и каузата ни ще намери благоприятно развитие с общи усилия.

Предстоеше и да удвоим градовете, в които се реализира магията, наречена Мини Арт Фест. И така, от националната столица отидохме в културната – Пловдив, за своеобразно вграждане в програмата на друг фестивал – “Пловдив Каравана”. На 4 юни (вторник) имахме представление с нашите датски партньори и приятели от Цирк ТВАС в местния квартал “Столипиново“. По този начин само за няколко дни посетихме две от най-големите ромски гета на България и показахме, че интеграцията е нещо, което зависи от всички нас. И със сигурност не е нещо, което трябва да чакаме пасивно и наготово. А напротив – да отидем и да го занесем и изживеем на място.

Последното шоу беше отново на пловдивска земя – на Гребната база в града, на другия ден, 5 юни (вторник). С него приключихме безпрецедентните в историята на проявата 5 (пет!) фестивални дни.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ТУК!

Снимки: Христо Касабов

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама