Модели в САЩ и био фермери в България


Модели в САЩ и био фермери в България
Снимка: Личен архив

Повечето млади хора мечтаят да напуснат малкия град, да обикалят света в търсене на своето място, където да се чувстват щастливи и пълноценни. Това до голяма степен важи за Валя и Крис от Pura Vida Organic Farm. Макар че са успешни модели зад граница, решават да възродят биоземеделието в Аканджиево, малко селце в област Пазарджик.

Те живеят над 10 години в САЩ, от 2015 са официално семейство и имат малък син, Лео. Докато Валя основно се грижи за малкия, Крис държи боксова зала в Ню Йорк, а сред клиентите му са звезди като Адриана Лима, Джерард Бътлър и Луси Лиу.

И въпреки че водят хубав живот зад Океана, се завръщат в родината си (понастоящем живеят в Ню Йорк, но често пътуват до България), за да създадат своята био ферма. Обуват гумените ботуши и с много голямо желание се научават как да отглеждат чисти зеленчуци и плодове.

Ако искате да опитате от тяхното био производство, както и това на други над 100 малки и семейни ферми, а сме сигурни, че ще останете очаровани и тялото ви ще ви бъде благодарно, може да поръчате продуктите им от farmhopping. Това е една от най-големите платформи за фермерски продукти в страната, грижеща се както за честното заплащане на производители, така и за това хората в големия град да имат достъп до чиста храна с гарантирано качеството.

Поговорихме си Валя и Крис, които ни разказаха какво е да смениш модните подиуми с калта на село.

Вие имате успешна кариера като модели, пътували сте из цял свят, защо решихте да се занимавате със земеделие и то точно в България?

Наша отдавнашна мечта бе да отглеждаме здравословни и чисти от химикали плодове и зеленчуци. Тежка злополука, която сполетя баща ми, ни накара да вземем решение, че трябва да сме до най-близките ни в този труден момент и да прекарваме повече време в България. Създаването на нашата ферма бе с цел да имаме здравословни продукти за лично ползване и да създадем семеен бизнес, който да даде сили и воля за възстановяване на родителите ни.

Кога се зароди идеята за Pura Vida Organic Farm?

Идеята за фермата се зароди при едно от пътуванията ни в Коста Рика. Искахме да я построим именно там, но за това така и не остана време, тъй като на онзи етап от живота ни имахме много работа и мечти за сбъдване в Ню Йорк.

Кои са най-големите трудности, с които се сблъсквате като производители на био храна в България?

Ние стоим зад продуктите си с честта и името си и влагаме цялата си душа и старание да отгледаме здравословна храна.

А проблемите при оглеждане на био продукти са много. Борбата с вредителите е много по-тежка. Позволените "био" препарати са скъпи и на свой ред оскъпяват продукцията, поради което ние разчитаме на стари народни рецепти и Алелопатия. Сроковете на растеж са по-дълги.

Друг много осезаем проблем в родината ни е липсата на съвестна работна ръка. Както и на каквато и да е работна ръка в дългосрочен план.

И най-накрая ще спомена и това, което най-силно ме възмущава като честен земеделец в България, а именно държавната администрация. Една остаряла и тромава система. По мое мнение всичко така е измислено, че максимално да усложни процесите на работа, а от друга страна да създаде перфектни условия за корупция. Не случайно злоупотребите са страшно много, последствията никакви, а най-големите играчи са бивши или настоящи служители на Държавен Фонд Земеделие и Министерството на земеделието.

А най-големите уроци, които сте научили?

Научихме, че когато човек работи с цялото си сърце и душа, то клиентите и правилните хора забелязват и оценяват това. Това придава смисъл на всичко и ни дава сили да вървим напред.

Вашите храни са свежи, пълни с витамини, а какво няма в тях?

В тях не може да намерите обратното на витамините - вредни за здравето химикали и вещества.

Кои са най-купуваните ви продукти?

Трудно е да се определи. Всеки сезон е различен, но по принцип продаваме цялата си продукция.

Като хора, които държат на фигурите си, какво най-често слагате на масата вкъщи?

Сезонна салата в най-различни разновидности и смутита.

Смятате ли, че българинът се храни здравословно и какво може да се направи в тази посока?

Смятаме, че все повече българи се ориентират към здравословното хранене. Лошото е, че хората все още са готови да дават много пари за алкохол, цигари, дискотеки, барове, казина и куп други работи, а за здравословна храна сякаш им се свидят.

Споделете с нас ваша любима рецепта?

Една от любимите ни салати, която най-често присъства на масата. За нея използваме:

микс от всякакви зелени неща, които са налични в момента във фермата ни (спанак, рукола, марули, бейби салатки, манголд, кейл, горчица и т.н.)

варен нахут

чери домати

краставица

репички

ядки (обикновено орехи, но може всякакви)

сварени яйца

сирене

Овкусяваме със сол, зехтин и балсамов оцет. Понякога правим една огромна салата и само това вечеряме. В нашето семейство месото не присъства на трапезата ни, затова и плодовете и зеленчуците са от такова огромно значение за нас и една от причините сами да си ги отглеждаме.

Имате малък син. На какво искате да го научите?

Да бъде Gentleman в пълния смисъл на думата. Да се гордее с произхода си, въпреки че заради алчни и продажни управници идва от най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз.

Как може да се улесни достъпът на повече хора до чиста храна? Как можем да си набавяме здравословна храна, ако самите ние не я произвеждаме?

Ако доживеем да ни управляват нормални хора с принципи и морал, то в България ще има истинска пазарна икономика и правосъдие. Хората ще имат стимул да работят и да се развиват, а оттам и да имат средства да си позволят най-основното - здравословната храна.

Моят съвет, ако нямате възможност сами да произвеждате храната си, е да проверявате внимателно и обстойно производителите и магазините, от които купуват. Слава Богу има вече достатъчно честни производители в България, така че определено избор има. Техните продукти са лесно достъпни през най-голямата платформа за фермерски храни farmhopping, която внимателно следи за качеството на всичко предлагано.

Скъпо ли е да се храним здравословно?

Това е много относително в държава като България. За пенсионерите, инвалидите и хората с ниски доходи е определено скъпо и това е едно от най-големите престъпления на управляващите ни през прехода. Но с изключение на гореспоменатите не мисля, че здравословната храна в страната ни е скъпа. Дори напротив.

Какъв е вашият свят?

Изпълнен с мечти и борба за постигането им, възхищение към добрите и трудолюбиви хора и надежда, че доброто съществува навсякъде.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама