По-кротко с децата онлайн


По-кротко с децата онлайн
Снимка: iStock/Guliver

"Приятели, ще споделя с вас вълнуващата емоция от раждането на първото си дете!", "Нека заедно станем свидетели на първото кърмене на малкия ми син", "Нямам търпение да ви направя част от прохождането на моето бебе". Подобни послания все по-често заливат профилите на популярни блогъри и известни в мрежата лица. Споделянето на лични мигове набира голяма популярност, а кандидатите за минутка слава буквално се надпреварват да извадят на показ съкровени, дори интимни моменти от всекидневието си, внушавайки ни (си), че с подобно поведение дават ценни съвети на широка аудитория последователи.

Граница

Къде обаче е границата, особено когато социалните платформи са залети от видеа с невръстни деца? И дали те имат място в мрежата, до която имат достъп милиони непознати хора? Преди да публикуваме поредното видео или снимка на сладкия ни малък наследник, може би е добре да си отговорим на няколко основни въпроса.

Фалшиви съвети

На първо място е добре да се замислим дали действително изваждайки на показ така лични моменти като раждането на дете или всекидневни мигове от живота му, помагаме на някой или просто галим собственото си его, но на гърба на едно невръстно човече. По правило, в живота на известните блогърки и техни "колежки" в мрежата, всичко протича по перфектен начин, дори събитие като раждането се случва в лъскави болници с безкрайно любезен персонал, а родилката само два часа след раждането е готова да се качи на пътеката във фитнеса със смути в ръка, докато перфектният й мъж приспива за секунди бебето. О, я стига – в истинския живот раждането най-често боли, вероятността да попаднеш на някоя намусена санитарка е доста голяма, а докато таткото се научи да омайва малкото за сън, ти ще изкараш второ висше.

А някой пита ли детето?

Мрежата е най-лесното място, в което можем всеки ден да показваме на целия свят как детето ни омацано до уши се учи да се храни или как чисто голо стъпва за пръв в морето. Правим всичко това уж, за да споделим емоцията от тези радостни и често смешни моменти, но всъщност забравяме, че днешното ни бебе само след няколко години ще е почти самостоятелен човек със свои приятели и личен живот и надали ще е му е особено приятно хиляди хора да са станали свидетели на симпатичните за нас нас, но може би донякъде притеснителни и срамни за него моменти. Изобщо, някой пита ли децата си дали може да ги размахва като плакати по цял ден и кой му дава право на това?

Досада

Мили, онлайн дами, знаем, че вашето дете е най-сладкото, чаровно и умно бебе на света. Знаем, че искате да ни доказвате това всеки ден с хиляди снимки и видеа. Но знаете ли, едно птиче ни каза, че точно в този миг няколко милиона други жени по света са абсолютно убедени в същите качества на своите отрочета. Така че ако искате наистина да се зарадваме на вашия мъник, озаптете малко страстите в мрежата и не ни заливайте ежечасно с неговата особа. Досадно е.

Опасности

Не на последно място - уви, любимият ви Facebook, Instagram и подобни техни аналози в мрежата, са място, което привлича не само добрите ви стари приятели, но и доста неприятни типове. Излишно е да ви разказваме какво може да се случи с някоя сладка снимчица с голото дупе на бебето ви от вчерашния плаж, ако попадне в компютъра на болни мозъци. Повярвайте, няма да ви харесва и много, много ще съжалявате, ако това се случи.

Затова - по-кротко с децата в мрежата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама