Решението на често срещани проблеми на децата с храната


Решението на често срещани проблеми на децата с храната
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем колко е важно как едно дете се храни за неговото здраве и израстване. Често обаче малчуганите си имат собствено мнение, което коренно се различава от нашето, когато става въпрос какво да ядат. Предлагаме ви да видите 5 от най-често срещаните проблеми и как да ги разрешите.

1. Проблем: Детето ми яде само едно нещо

Някои деца се хранят наистина еднообразно - макарони със сирене, хляб и обикновена паста. Но не трябва да спирате да им слагате в чинията здравословни опции. Когато става въпрос за опитване на нови храни, експозицията и родителският ентусиазъм са от ключово значение. Експертите смятат, че колкото по-запознато става едно дете с една храна, дори просто виждайки я, е много по-вероятно някой ден и да я опита. И реагирайте въодушевено, когато то най-после се престраши да пробва броколито.

2. Проблем: Детето ми не яде нищо здравословно

Някои родители се сблъскват с проблема да нахранят детето си с нещо, което расте под земята или на дърво. Опитайте се да им кафете какво храната може да направи за децата, а не как тя изглежда или каква е на вкус. Печеното пиле ще ги направи супер силни, за да могат да скачат повече. Морковите ще им дадат нощно виждане... Схванахте идеята.

3. Проблем: Детето ми ежедневно сменя мнението са за това кое обича и кое не

Ако изпадате в еуфория заради това, че детето ви с удоволствие си похапва крем супа, а след което се разочаровате, че то решава в един момент, че я мрази, не сте сами. Не се отказвайте. Просто в следващите няколко седмици не му давайте конкретната храна. След известно време, най-добре, когато е много гладно, отново пробвайте да му я сервирате.

4. Проблем: Детето ми яде едно и също всеки ден

Това се случва при много деца, което обърква някои родители, които се опитват да предоставят на малчуганите разнообразие, тъй като знаят колко е важно за тях. Но има различни начини да им представите нови храни - бавно и постепенно. Използвайте съотношението 1:3 - чинията трябва да има 2 пробвани и обичани храни и 1 нова. Може също така да пробвате с различен вариант. Ако детето ви е обсебено от пържени картофи, вместо това ги направете от сладки картофи

5. Проблем: Детето ми се засища след 3 хапки

Малко ядене? Не е голям проблем. Колкото по-спокойно се отнасяте към темата с храната, е толкова по-вероятно детето ви да има положителна нагласа към това, което слага в устата си. Те ще могат сами да се саморегулират. Всъщност техните стомахчета се пълнят с много по-малко, отколкото осъзнаваме. Помислете разумно за размера на порциите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама