"Вездесъщият" и "Възвишение" в балканската надпревара на София Филм Фест


"Вездесъщият" и "Възвишение" в балканската надпревара на София Филм Фест
Снимка: СФФ

"Балканският конкурс" на София Филм Фест включва едни от най-успешните филми, произведени в региона през последната година.

След като превзе челната позиция в родния боксофис, "Възвишение" (2017) на Виктор Божинов ще се бори за първото място и в Балканския конкурс на 22-рия София Филм Фест. Филмът пожъна множество хвалебствени коментари и, както е известно за мнозина, е екранизация по романа на Милен Русков, оценен с Европейска награда за литература.

След темата за виртуалната любов в мрежата в пълнометражния си игрален дебют "Love.net" (2011), във втория си филм "Вездесъщият" (2017) Илиян Джевелеков (който е и съсценарист, заедно с Матей Константинов), поставя фокус върху проблемите на човека в съвременния технологичен свят.

"Вездесъщият"

Историята разказва за писателя Емил Борилов, който заснема живота около себе си с десетки скрити камери. Докато безобидно наблюдава бита и контролира живота на своите близки, той всъщност променя съдбата им. Така много бързо се превръща във вездесъщ регулатор на чужди животи. Деянието, започнало като хоби, се превръща в заплаха за бъдещето на десетки хора.

"Вездесъщият" триумфира на 35-ия фестивал на българския игрален филм, където събра общо 5 награди – "Златна роза" за най-добър пълнометражен филм, за мъжка (Велислав Павлов) и женска роля (Теодора Духовникова), както и наградите на критиката и на публиката.

Копродукцията на Босна и Херцеговина, Словения, Германия и Хърватия "Мъжете не плачат" ("Men Don’t Cry", 2017) насочва вниманието към въоръжените конфликти през 90-те години на ХХ век в бивша Югославия. Те не само видимо разрушават земята, но оставят и дълбоки рани в спомените на воювалите нации. Режисьор на "Мъжете не плачат" е Ален Дърлевич, който заедно със Зоран Соломун е и сценарист на филма.

"Мъжете не плачат"

"Меда или не чак толкова оптимистично" ("Meda or The Not So Bright Side of Things", 2017) е режисьорският дебют на румънеца Емануел Парву.

Филмът пренася зрителя в румънско градче в гориста местност. Главният герой Дору е на средна възраст. Жена му умира, а той трябва да поеме грижите за осиновената тийнейджърка Меда. Това обаче не може да се случи, докато не докаже, че е способен да й осигурява прехрана и дом, тъй като дължи пари на държавата.

"Меда или не чак толкова оптимистично"

"Тайната съставка" ("Secret Ingredientе", 2017) на Гьорче Ставрески e македонският участник в Балканския конкурс на 22-ия СФФ. В центъра на разказа е Веле - нископлатен жп механик, който използва крадена марихуана, за да направи кекс за баща си и така да намали болката, която ракът му причинява. В един момент обаче състрадателният син се оказва заобиколен от престъпници, търсещи тревата си, и досадни съседи, които искат да научат рецептата за "лечебния" кекс.

"Основният мотив зад историята ми е бедността. Всеки ден я виждам по улиците, а през последните десет години броят на хората, които започнаха да просят, се увеличи драстично. Освен това здравната ни система се срина и хората нямат решения за проблемите си. Те или трябва да отидат в някоя частна болница, ако могат да си го позволят, или просто биват изоставени", казва режисьорът Гьорче Ставрески.

В "Кратък излет" ("A Brief Excursion", 2017) на хърватина Игор Бежинович главният герой Стола, от чието име се води повествованието, прекарва лятото в непрестанни забавления и купони, докато не среща случайно стария си познат Роко. Той убеждава Стола и приятелите му заедно да разгледат средновековните фрески в един от близките манастири. Когато обаче автобусът им се чупи, кратката екскурзия се превръща в алегорично пътуване към неизвестното...

"Кратък излет"

"Синът на София" ("Son of Sofia", 2017) на Елина Псику, копродукцията на Гърция, България ("Чучков брадърс") и Франция, е сред големите победители от "Трайбека" 2017, където печели наградата за най-добър чуждестранен филм.

"Балкан ноар" ("A Balkan Noir", 2017, Швеция-Черна гора) на родения в Босна, но живеещ в Швеция Дражен Кулянин е едновременно впечатляваща семейна драма, и силен и динамичен трилър.

Словенският режисьор Янец Бургер не за първи път участва в Балканския конкурс на София Филм Фест. След "Соната без думи" през 2011 година, сега той се включва в програмата с "Иван" ("Ivan", 2017) – с девет награди от Словенския филмов фестивал, сред които за най-добър филм, сценарий и най-добра женска роля на Маруша Майер.

"Каталина" ("Catalina", 2017) на Дениал Хасанович е копродукция на Полша, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Седем години след завършването на трилогията "Юсуф" с "Мед" (отличен със "Златна мечка"), турският режисьор Семих Капланоглу се завръща още по-амбициозно в киното. Заснет изцяло на английски, с международно актьорско участие на три континента, новият му филм "Зърно" ("Grain / Bugday", 2017, Турция-Германия-Франция-Швеция-Катар) е антиутопичен научно-фантастичен епос, вдъхновен от 29 стиха от Корана.

В "Основи на убийството" ("The Basics of Killing", 2017)словенският режисьор Ян Цвиткович фокусира вниманието върху разпада на идиличната връзка между родителите в едно семейство.

И още един турски филм, освен "Зърно" на Семих Капланоглу, ще бъде представен в Балканския конкурс – извън конкурсната програма – "Мирисът на парите" ("The Smell of Money", 2018) на Ахмет Бояджиоглу. Всичко се случва в предградие на Анкара – Мехмет е таксиметров шофьор, а приятелите му решават да инсталират камера в таксито, за да снимат клиентите му. Записът с бизнесмен, който е в града, за да се види тайно с жена, се оказва идеална възможност за изнудване и схемата им се отблагодарява щедро… Един ден в таксито на Мехмет е забравен документ. Оказва се, че той принадлежи на мафиотска организация и съвсем логично шофьорът и приятелите му са преследвани от опасни мъже…

"Мирисът на парите"

Ахмет Бояджиоглу е важна фигура в турската филмова индустрия – от 1988 до 1995 година е програматор на Филмовия фестивал в Анкара, от 1995 година е "Фестивал на колела" и е начело на Филмовата асоциация на Анкара, а между 2005 и 2007 година е представител на Турция в Евроимаж. През последните години се занимава активно и с продуцентство.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама