Как "Игра на тронове" промени живота на главните актьори


Как "Игра на тронове" промени живота на главните актьори
Снимка: HBO

Началото на края на фантастичната сага на НВО "Игра на тронове" започна. Сериалът, гледан от над 1 млрд. фенa, е базиран на произведения от поредицата "Песен за огън и лед" на американския писател Джордж Р.Р. Мартин. Осмият сезон е заснет не по готови литературни източници, а по чернови и сюжетни наброски на Мартин, които предстои да бъдат включени в неговите две бъдещи книги – "Вятъра на зимата" и "Мечта за пролет".

Създателите на поредицата вече обявиха, че осмият сезон, състоящ се само от шест епизода, вместо обичайните десет, ще бъде последният. Какво очаква героите от поредицата, ние ще знаем много скоро, но каква ще бъде по-нататъшната съдба на актьорите, които играят ключови роли, можем само да гадаем. Много от тях се сдобиха със световна слава благодарение на епичната сага, а някои дори пораснаха на снимачната площадка.

Би Би Си Русия реши да проследи как са се променили те през осемте години снимки.

Емилия Кларк - Денерис Таргариен


От излизането на първия сезон на "Игра на тронове" 32-годишната английска актриса Емилия Кларк е изиграла още две главни роли – на Сара Конър в петата част на фантастичния екшън "Терминатор" и на Кира в новия филм от поредицата "Междузвездни войни" – "Соло". Критиците не видяха в тези два образа нищо общо с повелителката на дракони. Критикът от "Гардиан", Сара Хюз, смята, че на Кларк вероятно няма да й е лесно да излезе от образа, който вече доста се е слял с нея.

"Тя прави такава христоматийна роля, че е трудно да се отърве от нея и затова участието й досега в други проекти не беше толкова успешно", каза Хюз в интервю за Би Би Си. Неслучайно в реклама на луксозната марка "Долче и Габана" Кларк се появява в обичайния си образ - с руса коса а ла Денерис.

Кит Харингтън - Джон Сноу

Кит Харингтън

Английският актьор Кит Харингтън измина дълъг път със своя герой Джон Сноу - може да се каже – велик път.

След края на снимките на "Игра на тронове", той, за неописуема радост на феновете на Джон Сноу, в началото на тази година стъпи на лондонска сцена, за да изиграе една от главните роли (заедно с Джони Флин) в пиесата на Сам Шепърд "Истинският Запад". Критиците бяха в екстаз и в рецензиите оцениха играта му с четири и половина звезди от пет възможни.

През 2018 г. той участва в канадския филм "Смъртта и животът на Джон Ф. Донован", спечелил вече няколко престижни филмови награди на режисьора си Ксавие Долан. И макар критиците да разбиха този филм на пух и прах, той, подобно на появата на сцената на Уест Енд, демонстрира изключителната селективност на 32-годишния Харингтън по отношение на неговите роли.

На премиерата на последния сезон на "Игра на тронове" в Ню Йорк през април тази година, отговаряйки на въпроса с какво ще бъде запомнена поредицата, Харингтън каза: "Струва ми се, че "Игра на тронове" вече промени начина, по който хората възприемат жанра фентъзи".

Лена Хиди – Церсей Ланистър


В неотдавнашно интервю за "Файненшъл таймс" 45-годишната Лена Хиди призна, че в детството си е мечтала да стане клоун или цветарка. "И двете професии са малко странни", каза актрисата. Разбира се, такива роли като силната и властна Церсей Ланистър не попадат всеки ден дори на такива умели актриси като Хиди. Но цветарка? Едва ли! Ще видим каква точно ще бъде тя в следващите филми - може би този път ще изиграе модерна съблазнителка, а може би ще дръзне да режисира.

В същото интервю на въпрос за плановете за бъдещето си тя каза: "Искам да снимам филми. Искам да продължа да работя с Международния комитет по спасяване. Бих искала да допринеса по някакъв начин за намирането на общ език по всички най-сложни проблеми на човечеството. И да продължавам да се радвам на двете си красиви деца.

Николай Костер-Валдау - Джейм Ланистър


Датският актьор Николай Костер-Валдау попадна в холивудската орбита още преди "Игра на тронове", през 2001 г. той участва във военната драма на Ридли Скот "Блек Хоук". С неговите заложби му предстоят още много роли, но какво ще избере самият актьор, който въплъщава на екрана толкова спорния образ на Джейм Ланистър? Вече е добре известно, че през май 2019 г. излиза новият криминален трилър на Брайан де Палма "Домино", в който 49-годишният Костер-Валдау играе главната роля. Той участва също в два скандинавски филма, които скоро трябва да излязат. Колко далеч ще отиде, все още не е ясно.

"Понякога мисля за такива актьори като Николай Костер-Валдау, който според мен е просто прекрасен в този сериал ("Игра на тронове"). Бих искала той да получи достойни роли – при него под саркастината полуусмивка се прокрадва привлекателна уязвимост", коментира Сара Хюз.

Софи Търнър - Санса Старк


За 23-годишната английска актриса Софи Търнър снимачната площадка на Вестерос и Есос е първата в творческата ѝ кариера. Затова не е изненадващо, че след като прочела сценария на 8-ми сезон, тя не могла да си намери място. "Просто онемях, вървях назад-напред с часове, дори плаках и мисля, че до края все още не осъзнавах напълно, че всичко е свършило", каза тя на премиерата на осмия сезон в Ню Йорк.

Нови роли обаче чукат на вратата ѝ: Софи вече играе заедно с Дженифър Лорънс и Майкъл Фасбендър в 12-ия филм от поредицата "Х мен", наречен "Тъмният Феникс", който ще бъде пуснат на екрана през юни 2019 година.

Питър Динклидж - Тирион Ланистър


49-годишният американски актьор Питър Динклидж и преди тази епохална поредица има незабравими роли, макар и епизодични. Например в нискобюджетния култов филм от 1995 г. "Живот в забвение" на Том Дичило със Стив Бушеми и Дърмът Мълрони, както и във филма "Три билборда извън града" на Мартин Макдона. Критикът Сара Хюз смята, че актьорите с изградена кариера - т.е. такава като на Дънклидж - по-лесно се връщат към нормалния актьорски живот дори след такава значителна роля като на Тирион Ланистър.

Мейси Уилямс - Аря Старк


Ролята на Аря Старк е първа за английската актриса Мейси Уилямс, която за пръв път се появява на снимачната площадка на 13-годишна възраст. Оттогава тя участва (през 2015 г.) в няколко епизода на популярния английски сериал "Доктор Ху", както и през 2017 г. биографичния филм "Мери Шели". Ясно е, че пред нея всички врати са широко отворени, но дали новите предложения ще бъдат в състояние да я поставят на високото ниво, на което сериала "Игра на тронове" я постави?

Самата Мейси, размишлявайки през февруари тази година в интервю за Би Би Си относно своето актьорско бъдеще и го коментира доста скептично, като каза, че не е сигурна колко много иска да се качи на холивудския Олимп. "Сега, когато навърших 21 години, хората започнаха да ми казват, че когато сериалът приключи, ще имам цял живот пред себе си и много възможности. Но аз си задавам въпроса: какво искам от живота? Повечето от филмите, които виждам по кината, не са ми интересни. И, за съжаление, сценариите, които чета и които наистина харесвам, не получават финансиране", казва тя.

Айзък Хъмпстед-Райт - Брандън Старк


20-годишният английски актьор Айзък Хъмпстед-Райт също израсна на снимачната площадка на сериала, но дебютира през 2011 г. в британския трилър "Екстрасенс". Въпреки доброто начало на творческата му кариера, според слуховете Айзък иска да се завърне в училище и да завърши курс по математика и музика в университета в Бирмингам, който трябваше да напусне, за да посвети цялото си време на снимките.

Алфи Алън - Теон Грейджой

Алфи Алън се появява за първи път през 1998 г. в британската телекомедия "Вие сте тук", чийто сценарий е написан от двама неподражаеми комици - Мат Лукас и Дейвид Уолиамс. През същата година той играе в биографичната драма "Елизабет" с Кейт Бланшет в главната роля. Сестрата на Алън, поп-певицата Лили Алън, също участва в нея. Тя, между другото, има песен „Алфи“, посветена на брат ѝ. Интересен факт е, че когато се явил на кастинг за "Игра на тронове", Алън първоначално е пробван за ролята на Джон Сноу, но получава признание като изпълнява репликите на Теон Грейджой.

Преди три години в свободното си време Алън снима документалния филм за History Channel "Футбол: Кратка история". Най-вероятно той ще продължи да снима или да се снима. Или може би и нещо друго освен това.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама