ЛГБТИ кино на София Филм Фест 2019


ЛГБТИ кино на София Филм Фест 2019
Снимка: София Филм Фест

Може ли социалната изолация да е по-страшна от смъртта? Какво е изпитанието за едно дете да признае пред родителите си своята различна сексуална ориентация? Кое поражда езика на омразата и случаите на насилие, породени от хомофобия?

"София Филм Фест" в сътрудничество с Фондация GLAS представят три филма в рамките на фестивала, които засягат актуалната и болезнена тема за половата идентичност и сблъсъка на човека с обществените и културни стереотипи в търсене на правото си за себеизява.

Документалният филм на Дени Паро "Да се разкриеш" е сбор от автентични видео записи на тийнейджъри и деца, които за първи път споделят с родителите си своята различна сексуална ориентация. Филмът е включен в международния документален конкурс.

Пълнометражният дебют "Момиче" на белгийския сценарист и режисьор Лукас Донт е разказ за мечтите и стремежите на 15-годишно транссексуално момиче да стане балерина. Филмът е с награда "Златна камера" от Кан 2018 и други международни отличия.

Игралният "Човекът, който изненада всички" на Наташа Меркулова и Алексей Чупов е съвременна руска приказка за превръщането на мъжествения, семеен и уважаван от обществото Егор в жена. Филмът ще бъде представен от преподавателя по "История на пола" и журналист Николай Колев.

Заедно с партньорите от Фондация GLAS организаторите ще представят трите филма от програмата на кинофестивала в контекста на обществената дискусия "Кино и пол" по въпросите, които съвременните кинематографи задават, извън злободневното противопоставяне и политически спор. Тези човешки истории отварят нови и чисти хоризонти за този разговор.

Новосъздаденото сътрудничество между София Филм Фест и Фондация GLAS чрез платформата за куиър-кино "Big Gay Film Club" цели да запознае българската публика с разнообразието на съвременното ЛГБТИ кино и, чрез силата на универсалния език на седмото изкуство, да отвори диалог с широката общественост по важни теми, засягащи живота на ЛГБТИ хората днес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама