Огромен успех! Кристиан Костов се класира втори на Евровизия


Огромен успех! Кристиан Костов се класира втори на Евровизия
Снимка: Getty Images/Guliver

Българският представител на "Евровизия" Кристиан Костов се класира на второ място на големия финал на конкурса, който се проведе вчера в украинската столица Киев. Това е най-доброто представяне на България в историята на конкурса.

Безапелационен победител стана Португалия. България остана втора, а на трето място се класира Молдова.

Победата на Португалия е знакова, тъй като за първи път от 2007 г. насам, когато титлата грабна Сърбия с "Молитва", печели песен, която не е на английски език.

Крайният резултат на "Евровизия 2017":

При телевота на публиката България беше втора. България получи точки от журитата на всички държави с изключение на Армения, Португалия и Украйна. Максималните 12 точки Кристиан получи от журитата на Македония, Норвегия, Естония и Беларус.

Българското жури пък даде най-много точки на Австрия, Холандия и Израел. За разлика от този избор, българската публика гласува най-много за Франция, Молдова и Румъния.

На практика първите позиции се припокриха при вота на публиката и журито - първа беше Португалия, а втора - България.

"Много съм горд, че всички са доволни, но смятам, че ние бяхме най-добрите и трябваше да спечелим. Заслушавахме победата", заяви Кристиан след финала.

"Съжалявам за това, че не доведох "Евровизия" в България", допълни той.

"Най-накрая светът знае, че България може да спечели "Евровизия". И най-накрая светът знае, че България не е малка", заяви той през сълзи.

Той пожела на България да намери следващата година човека, с който ще победи и се извини, че това не е той.

Това беше едва третото влизане на България на финала на конкурса, въпреки 11-те ни участия от 2005 г. насам (не изпращаме свои представители през 2014 г. и 2015 г.).

Досега най-доброто класиране на страната ни бе дело на Поли Генова, която миналата година зае престижното 4-о място с тоталния си хит "If Love Was a Crime". Преди нея първото влизане на финал за България беше постигнато от Елица и Стунджи през 2007 г., когато с "Вода" направиха истински фурор и се класираха 5-и.

На тазгодишния финал на "Евровизия" участваха Израел, Полша, Беларус, Австрия, Армения, Холандия, Молдова, Унгария, Италия, Дания, Португалия, Азербайджан, Хърватия, Австралия, Гърция, Испания, Норвегия, Великобритания, Кипър, Румъния, Германия, Украйна, Белгия, Швеция, България и Франция.

Крайното класиране е факт след сумирането 50 на 50 на вота на жури и публика.

От самото начало Кристиан беше сочен като един от фаворитите на букмейкърита тази година.

Победителят от Португалия:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама