Откриха 70-я кинофестивал в Кан


Откриха 70-я кинофестивал в Кан
Снимка: Getty Images/Guliver

Актрисата Лили-Роуз Деп и иранският режисьор Асгар Фархади откриха 70-тото издание на кинофестивала в Кан. Двамата пожелаха на участниците и зрителите "12 дни, пълни с ентусиазъм и диалог, но и 12 дни, за да открият филмите, които да ги накарат да се замислят за човешкото съществуване днес".

Иранският режисьор е носител на най-престижната статуетка в света на киното – "Оскар", връчена му от Американската филмова академия през 2012г. за филма "Раздяла", както и "Златна мечка" за най-добър филм, "Сребърна мечка" за най-добър актьор и най-добра актриса. Младата актриса Лили-Роуз Деп е дъщеря на холивудската звезда Джони Деп и френската актриса и певица Ванеса Паради.

Международният кинофестивал в Кан се открива при безпрецедентни мерки за сигурност. Кметът на града Давид Лиснар обясни необходимостта от такива мерки с това, че заплахата за сигурността никога не е била толкова голяма. Той припомни трагедията в Кан, където миналия юли при терористичен атентат загинаха 86 души, а стотици бяха ранени.

От съображения за сигурност не се съобщава броят на военните, полицията и жандармеристите, които са мобилизирани да осигуряват реда и безопасността на фестивала през следващите две седмици. Охраната се осигурява не само от наземни, но и от морски подразделения. В града са поставени 550 камери за видеонаблюдение.

От почти 2000 пълнометражни филма фестивалната комисия е подбрала за конкурсната програма около 50 филма. Но както казва директорът на фестивала Тиери Фремо вече само поканата за участие е високо признание за кинематографите.

В официалната селекция в секцията "Особен поглед" са включени два български филма. Това са "Посоки" на Стефан Командарев и "Уестърн", копродукция на Германия, България и Австрия, съобщи Нова телевизия.

Първите филми от селекцията ще бъдат показани днес. Конкуренти за голямата награда "Златна палма", която ще бъде връчена на 28 май, са "Wonderstruck" на Тод Хейнс, лентата на Андрей Звягинцев "Нелюбов" и още 17 други филма. "Обещавам да бъда субективен, страстен и гъвкав", обеща председателят на журито, испанският кинорежисьор Педро Алмодовар.

В журито влизат американският актьор Уил Смит, китайската актриса Фан Бинбин, италианският режисьор Паоло Сорентино. 

ВИЖТЕ ТОАЛЕТИТЕ НА ЗВЕЗДИТЕ ТУК!

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама