Откриха София Филм Фест


Откриха София Филм Фест
Снимка: Сатиричен театър

Международният фестивал София Филм Фест стартира вчера за 21-ва поредна година. Голямата гала вечер започна с връчването на почетния знак на София на двама големи актьори – неповторимата Стоянка Мутафова и Джон Савидж – легендата от мюзикъла „Коса“ и специален гост на фестивала.

Отличията връчи кмета на община София – Йорданка Фандъкова. На събитието присъства и служебният министър на културата Рашко Младенов.

„За мен е чест да се запозная с вас!“ – с тези думи Джон Савидж, звездата от филмите „Коса“ и „Ловецът на елени“ се обърна към примата на българския театър Стоянка Мутафова. Двамата си направиха снимка зад кулисите на зала 1 на НДК минути преди да им бъде връчена Наградата на София за принос в киноизкуството при откриването на 21-вия София Филм Фест.

Савидж влезе в ролята на кавалер и изведе Мутафова на сцената. Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов го представи като „придружител на Стоянка Мутафова, дошъл специално от Лос Анджелис".

„Аз имам много награди, но от всички Наградата на София ми е най-любима, защото тук съм родена и помня София, когато беше още малък и много зелен град. И винаги виках на майка си: „Мамо ма, защо не се казва „Зелен град“ нашият град?“ Имаше много хубави къщи, имаше стил София тогава… Беше един красив малък град и лека полека се разрасна“, спомни си примата на Сатиричния театър. Тя обяви, че столицата ни вече прилича на европейски град.

"Най-голямата ми радост е, когато направя нещо и то се хареса на хората" – призна Стоянка Мутафова.

Вечерта продължи с прожекция на комедията "Белгийския крал". История, която разказва за крал Николас III - самотник, който има чувството, че не живее собствения си живот. Той заминава на официално посещение в Истанбул с британския кинорежисьор Дънкан Лойд, назначен от двореца да заснеме документален филм с цел да се поосвежи скучният публичен образ на монарха. Идва новината, че Валония, южната половина на Белгия, е обявила независимост.

Кралят трябва веднага да се върне у дома и да спаси царството си. И този път по изключение ще напише сам проклетата си реч. Докато бързат да отпътуват, слънчева буря връхлита Земята, причинявайки срив в комуникациите и затваряне на въздушното пространство. Няма телефони. Няма самолети.

За да утежни положението още повече, турската охрана категорично отхвърля предложението на краля да се завърнат у дома по земя. Но кралят няма намерение да изчака бурята да отмине. Лойд, усетил шанс от историческа значимост, скроява съмнителен план за бягство, включващ живописни костюми и пеещи българки. Така започва тяхната одисея през Балканите под прикритие. Пътешествие, изпълнено с драматични обрати, смайващи срещи и мигове на мимолетна радост.

Белгийският крал е пародия на документален роуд муви, в който един спящ крал се събужда за реалния свят.

София Филм Фест ще продължи до 31 март. Киноманите ще мога да се насладят на богата програма от над 150 игрални и документални и 30 късометражни заглавия. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама