Японецът Хироказу Коре-Еда спечели голямата награда в Кан


Японецът Хироказу Коре-Еда спечели голямата награда в Кан
Снимка: Getty Images/Guliver

Голямата награда на фестивала в Кан – "Златна палма" за 2018, бе спечелена от японския режисьор Хироказу Коре-Еда за разтърсващата драма "Shoplifters".

Темата за семейните отношения е предпочитана от него, но в този филм той я разглежда от различен ъгъл. Едно семейство, което преживява от кражби в магазините, приема малтретирано момиче. Самото семейство е странно – алчна баба, мъж и жена крадци, младо момиче, което работи в пийпшоу и момче, което не ходи на училище. Когато съдбата ги среща с изоставеното малтретирано момиче, те го приемат за член на своето семейство на "ужасни, грозни и зли". Това е шансът на всеки да поправи предишните си провали, а за семейството – да започне отначало и да е по-добро от предишното.

Малко известният италиански актьор Марчело Фонте спечели наградата за най-добра роля за участието си във филма на Матео Гароне "Dogman". Гароне каза, че го е избрал за ролята, тъй като вижда в него един съвременен Бъстър Кийтън, който играе почти като актьор от ням филм.

Марчело Фонте пристига от родната Калабрия в Рим като юноша с ясната цел да стане актьор. Мъжът с крехка физика и широка усмивка разказва, че е правил всякакви възможни грешки, не пропускайки нито една, но това, което го е водело, е твърдата идея, че иска да стане актьор. Той е на 39 години и е почти неизвестен, когато Гароне залага на него за ролята и очевидно не е сгрешил.

Казахстанската актриса Самал Еслямова бе удостоена с приза за най-добра женска роля за главната роля в руския филм "Айка" на режисьора Сергей Дворцевой. Лентата е социална драма, разказваща историята на млада нелегална имигрантка от Киргизстан - Айка, която е принудена да се откаже от новороденото си дете и се опитва да оцелее в жестоката реалност на съвременна Москва.

Американецът Спайк Ли, който отсъства от Фестивала в Кан от 27 години, бе удостоен с Голямата награда за филма "BlacKkKlansman". В него режисьорът осъжда расизма, десния екстремизъм и президента Доналд Тръмп. Спайк Ли осъжда в лентата си събитията в Шарлътсвил, Вирджиния, който бе разтърсен от насилието на крайнодесни групи на 12 август 2017 г.

Маестрото на френското кино Жан-Люк Годар, който представи на основния конкурс в Кан новия си филм "Le Livre d'image", бе удостоен със специалната награда "Палмова клонка". Експерименталната лента на 87-годишния Годар е безсюжетен филм в пет части, представляващ своеобразен колаж от кадри от ранни негови филми. Те са представени с коментар зад кадър, четен от самия Годар. Филмът, като замисъл, представлява неговите размишления на тема война, живот и смърт. Жан-Люк Годар е признат майстор на европейската кинематография, един от основателите на т. нар. "нова вълна във френското кино през 50-те и 60-те години на миналия век. Официалният афиш на фестивала в Кан тази година, включително и големият плакат на фасадата на Фестивалния дворец на булевард „Кроазет включваше кадър от филма му „Pierrot le Fou“ от 1965 г.

Името на големия отсъстващ от тазгодишния кинофестивал в Кан Харви Уейнстийн в крайна сметка изскочи чрез огненото обвинително слово на една от неговите обвинителки – Азия Ардженто. „През 1997 г. бях изнасилена от Харви Уейнстийн тук в Кан. Този фестивал беше неговият ловен терен“, заяви италианката, чието присъствие в Кан бе пазено в тайна. Облечена цялата в черно Ардженто, която е актриса, певица, режисьор, сценарист и активист, пожела продуцентът Уейнстийн никога вече да не е „добре дошъл“ в Кан.

Междувременно стана известно, че един от големите съвременни европейски режисьори - французинът Люк Бесон, също е обвинен в сексуално посегателство. Срещу него в Париж е започнато разследване по обвинение в изнасилване, отправено от актриса, чието име не се споменава. Той нарече обвинението фантастична измислица и заяви, че познава добре обвинителката си и никога не се е държал по неприличен начин с нея.

Тази година журито, председателствано от актрисата Кейт Бланшет, награди две от трите участващи в конкурсната програма жени режисьори – италианката Алис Роруочър и ливанката Надин Лабаки – награда на журито за "Capharnaüm". 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама