Самуел Финци говори за България при откриването на Берлинале


Самуел Финци говори за България при откриването на Берлинале
Снимка: Getty Images/Guliver

Българският актьор Самуел Финци беше водещ на откриващата церемония на филмовия фестивал "Берлинале". В речта на сина на големия Ицко Финци се открояваше политически хумор и самоирония заради факта, че идва от Източна Европа.

70-ото издание на "Берлинале" започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на расисткия атентат, който се случи в немския град Ханау предишната вечер. При него беше убит и български гражданин.

В началото Финци поздрави присъстващите на повече от 10 езика, завършвайки на български с "Добър вечер, госпожи и господа". Той изтъкна колко гостоприемен е Берлин към всички националности. Самуел, който има германски и еврейски произход, изказа своята благодарност за възможността да гради театрална и кино кариера в този град и в Германия като цяло.

Финци не забрави да напомни, че е родом от България, една държава "там някъде долу". "Аз самият съм актьор с имигрантски произход. Роден съм и съм израсъл в България - страна, за която мнозина германци, ако са чували за нея, казват, че е там някъде долу. Когато бях дете, България беше социалистическа държава, границите бяха затворени, не можеше да пътуваш."

Той завърши речта си с призив да не забравяме, че не бива отново да издигаме стени. "Особено в Берлин не бива да го забравяме, това е открит град."

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ТУК!

70-ото издание на "Берлинале" беше открито с прожекция на филма "My Salinger Year" с участието на Сигорни Уийвър, Сара Маргарет Куалли, Сигурни Уивър, Дъглас Бут, Сеана Керслак и Бриан Ф. О'Бирн.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама