Депресията предпочита жените, но може да е полезна


Депресията предпочита жените, но може да е полезна
Снимка: iStock/Guliver

Двойно повече жени страдат от депресия, в сравнение с мъжете. В какво се крие причината? Според психолога Урсула Нубер „биологията” е само част от пъзела наречен „женска депресия”, пише Die Welt.

Жените понасят двойно натоварване

Днес майчинството изисква не малко навици и големи усилия. Трябва да се възпитават децата, да се следи обучението им, да се организира свободното им време. Майчинството стана професия и за много жени семейните и домашните задължения се превърната във „втора работа.” Това обяснява защо омъжените жени, за разлика от женените мъже, по-често страдат от депресия, в сравнение със неомъжените дами.

Но защо жените се занимават с всичко това? Откъде е този стремеж да съответстват на тези високи изисквания? Защо поемат върху себе си всички семейни и професионални задължения и продължават да ги изпълняват, когато болката в гърба или мигрената (често зад тези болки се крие депресията) са непоносими? Нубер обяснява това с факта, че стабилните социални отношения са жизнено важни за жените.

Силата на семейния уют

Жените се чувстват отговорни за климата в семейството и партньорските отношения. Те има по-чувствителни „социални антени” в сравнение с мъжете и по-често се терзаят от въпроси, когато нещо не върви, както трябва. Според експертите причина за това е фактът, че докато момченцата, подкрепяни от родителите и близките, рано се откъсват от майката, то момичетата намират своята идентичност в рамките на тясната връзка с нея.

Женската сила е в потребността от близост и добри отношения, но това бързо води до „общото подозрение за зависимост.” Според Нубер депресията не е биохимично разстройство, а е здрава реакция на недобри жизнени обстоятелства и варианти на отношенията.

Решението

Експертът съветва жените, които се сблъскват с подобен вид проблеми да признаят, че усилията им, насочени към постигане на съвършенството са безсмислени. Вместо да се опитват да угодят на другите хора, те трябва да се научат да казват „не” и да започнат да се грижат за себе си.

Вместо да се принасят в жертва жените трябва да развият съчувствие към самите себе си. Без да игнорира страданието Нубер намира положителни страни в този аспект – депресията е шанс да се простиш с лъжливите илюзии и да промениш живота си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама