Не си губете времето да се харесате на всички


Не си губете времето да се харесате на всички
Снимка: iStock/Guliver

Винаги ще има хора, които няма да ви харесат, които ще ви критикуват и съдят дори за доброто, което сте извършили. Въпреки че на пръв поглед всеки би се съгласил с това, повечето от нас остават дълбоко наранени от негативните отзиви.

И да не си го признаваме, толкова много ни се иска другите да ни приемат. Това, обаче, не винаги се случва, поради което започваме да си мислим, че не сме достатъчно добри, а съвсем не е така. Всички водим различен живот, със своите битки и проблеми, а вижданията ни за външния свят са продиктувани най-вече от нашите преживявания и начина, по който ги възприемаме.

Да се ядосваш на някого, да го отхвърляш и съдиш, не е признак на самоувереност и сила, напротив. Най-често точно тези, които имат нужда да обиждат, са всъщност обидени на себе си. Вероятно те не познават вас или дейността ви, което ясно показва, че осъдителните им думи подсъзнателно са предназначени за самите тях. Причината за такава негативна реакция е по-скоро пробудена от вътрешния им свят, а за да не се налага да застанат очи в очи с него, те насочват съзнанието си към нещо външно и съответно по-безопасно.

В случая не можем да лепнем на никого етикета "лош човек", защото такива хора са лоши най-вече със самите себе си. Виждат, изричат и задържат единствено товар, ярост и омраза, които превръщат собственият им живот в капан и ги дърпат все по-надолу.

Затова не приемайте нищо лично, то действително не е. Не губете време да се чувствате по-маловажни заради някого другиго, а вместо това погледнете себе си със здравословна самоувереност и се гордейте с човека, който сте. Единственият, с когото се съревновавате и сравнявате, би следвало да е този, който сте били вчера, защото никой друг няма и не може да извърви вашия път.

Колкото и да се променяте заради другите, те никога няма да бъдат доволни, така че не се лишавайте от свободата да бъдете напълно себе си, само тогава чуждото мнение няма да има значение! И дори да ви боли понякога, погледнете на всичко това по-философски – отхвърлянето и негативните коментари са ясен индикатор, че вървите към успеха! Все пак, точно те са неминуема част от биографията на всяка една велика личност…

Автор: Маркрит Чилингирян, highviewart.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама