Укротете вътрешното си лошо момиче


Укротете вътрешното си лошо момиче
Снимка: iStock/Guliver

Често си казвате "Просто не мога да направя това" или "Не съм достатъчно добра". Лесно е сами да се повлечете към дъното. 

Всяка от вас води вътрешен диалог, това е напълно нормално. За съжаление, много хора го използват в свой ущърб. Истина е, че ние сме това, което мислим. Вашите мисли ще повлияят на начина, по който се чувствате, и ще снижат самочувствието ви.

Ето 10 съвета, които ще ви помогнат да се погрижите за себе си, да покорите вътрешния си дракон и да се научите да обичате себе си.

1. Научете се да релаксирате

Отидете на йога или направете медитация. Може също така да слушате успокояваща музика. Вземете си 5-минутна почивка по средата на деня, за да изчистите ума си и да подишате дълбоко.

2. Сменете сценария

Това звучи просто и наистина е така. Отидете в близък град или пък посетете някоя държава, за която отдавна мечтаете. Това ще ви помогне да не се чувствате претоварени в собствената си среда.

3. Избягвайте негативни хора

Когато сте депресирани, е много вероятно да привличате негативни хора в живота си. Те от своя страна само могат да ви повлекат още по-надолу. Трябва да бъдете около положителни хора, които ще ви помогнат отново да изградите себе си. Така ще намалите депресията си и ще започнете да имате по-положителна нагласа.

4. Не си слагайте етикети

Лесно е да си слагате етикети, казвайки "Аз съм депресирана". Това само ще я поддържа. Вместо това започнете деня си, като си кажете нещо положително за вас. Това ще ви помогне да премахнете депресията.

5. Спрете да вярвате на лъжите, които си казвате

Негативните неща, които си казвате, просто не са истина. Повечето хора биха се чувствали неудобно да споделят на другите какво си казват сами. Колкото повече ги изричате, толкова повече ще им вярвате. Просто спрете да го правите.

6. Спрете да се сравнявате с другите

Когато правите това, само си вредите. Не трябва всички да сме еднакви. Ние живеем в свят с много различни хора, което е хубаво нещо. Ако всички бяхме еднакви, светът щеше да е едно много скучно място.

7. Останете в настоящето

Не можем да върнем времето, нито да предскажем бъдещето. Много хора са се опитвали, но без успех. Лесно е да сторим това: "Ще ме наемат ли на работа?", "Приятелят ми ще остане ли?" Когато правите това, вие се опитвате да контролирате своята среда. Всички знаем, че това никога не приключва добре.

8. Отделете време за себе си

Отделяйте поне по 10 минути за себе си всеки ден. Отидете на разходка, подремнете или просто дишайте и прочистете съзнанието си. Помислете за една кола. Какво се случва, когато й свърши бензинът? Спира. Това е нещото, което ще се случи, ако не отделяте време за себе си. Никога не е прекалено късно да започнете, направете го още сега.

9. Яжте здравословна храна

Това, което ядем, се отразява на начина, по който се чувстваме. Това също така влияе на нашите емоции. Стойте далеч от сладки и калорични храни. Яжте много зеленчуци, плодове и чисти протеини. Уверете се, че пиете достатъчно вода, поне 1,5-2 литра.

10. Потърсете помощ

Това може да е доктор, терапевт или да се обадите на приятел, който се интересува от вас. Полезно е да говорите за чувствата си. Когато ги държите в себе си, това причинява други проблеми като главоболие или стомашни болки. А също така ви държи в капан.

Животът не трябва да бъде болезнен. Ще има и лоши дни, сега и за вдъдеще. Но не искате те да взимат превес. Започнете деня си положително и го завършете така. Това може да се случи просто като кажете: "Ценя себе си и съм благодарна за това, което имам".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама