Жени, aко тренирате с тежести, няма да станете културистки


Жени, aко тренирате с тежести, няма да станете културистки
Снимка: iStock/Guliver

Масовите заблуди за тренировките с тежести могат да бъдат толкова далеч от истината, че вероятността тази нощ Крис Хемсуърт да влезе през прозореца, яхнал бял кон, и да ви остави бяла роза до възглавницата, е значително по-голяма.

И макар в по-голямата си част тези заблуди да са унисекс, има такива, които касаят жените повече от мъжете. Митът, с който предстои да ви запозная, се отнася до силовите тренировки при жените и накратко го засегнахме в статията 13 фатални мита за храненето и тренировките.

Ако вдигам тежести, ще стана "културистка" – мит за тренировката номер 1 сред жените.

Няма жена, влязла или не, в залата, която да не е била сполетяна от тези разсъждения. Това е вечният стереотип как тренировката с тежести ще увеличи обема на мускулите до неузнаваеми размери. Вие рязко и неусетно ще придобиете облика на дългогодишен тежкоатлет или най-малко културист от конкурса Мистър Олимпия. Вярва ли ви се?

Защо няма да станете "културистка" и няма да направите огромни мускули, ако тренирате с тежести:

- Няма тестостерон, няма мускули. При жените той е с 15-20% по-ниска концентрация, което е критично при изграждането на мускули. Освен това при дамите са по-високи и нивата на другите два хормона, противоположни на тестостерона – естроген и прогестерон.

- Класическите тренировъчни модели за сила и мускулна маса се различават от обичайната тренировка при дамите. Тренировките, обвързани с повишаването на мускулната маса, не импонират на обичайната тренировка за едно момиче в залата. Те са свързани с големи тежести (разбирайте над 80% от максималната сила за дадено упражнение), серии от 6-10 повторения и дълги почивки, често достигащи до над 2 мин.

- Не тежестите, а храната са причина за вариациите в теглото на трениращия/та, а заедно с това и в обема на тяло му/й. Казвам тяло, защото: Обем, постигнат със свръхприем на храна, често се дължи на мазнини и водна задръжка, а не и на мускули.

- БОНУС: тренировката с тежести помага в борбата срещу остеопорозата. Подпомага укрепването на опорно-двигателния апарат, ставните връзки и сухожилията. Забавя процесите на стареене, както и на намаляване плътността на костите.

НАУЧЕТЕ ТУК КОИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ НА ЖЕНИТЕ С ТЕЖЕСТИТЕ!

 

Автор: Стефан Терзийски, bestefficient.com/bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама