10-те най-добри храни за детския мозък


10-те най-добри храни за детския мозък
Снимка: iStock/Guliver

Искате ли вашето детето да се справя по-добре в училище? Хвърлете един поглед на хранителния му режим. Определени храни биха засилили развитието на детския мозък. Също така ще подобрят мозъчните функции, паметта и концентрацията.

Всъщност, мозъкът е много "гладен" орган. Той първи от другите органи в тялото абсорбира хранителните вещества от храната, която ядем. Ако дадете на тялото си вредна храна, мозъкът веднага започва да страда.

Физическото израстване и развитие изисква приема на различни видове хранителни вещества. Но, тези 10 храни ще помогнат на децата ви да се учат и развиват пълноценно.

Сьомга

Богатите на мазнини риби като сьомгата са чудесен източник на Омега-3 – DHA (Докозахексаеновата киселина) и EPA (Ейкозапентаенова киселина) мастни киселини. И двете са жизнено важни за развитието и функционирането на мозъка.

Всъщност, някои скорошни открития също показват, че хората, които си осигуряват повече от тези мастни киселини в техния хранителен режим имат по-остър ум и се справят по-добре на изпити.

Доколкото риба тон е също източник на Омега-3, тя не е толкова богат източник колкото е сьомгата. Риба тон е определено добър източник на чист протеин, но заради това, тя не е толкова богата на Омега-3 както е сьомгата. Също така, рибата тон е богата на живак, така че ви препоръчваме децата да не консумирането повече от 200 грама седмично.

Яйца

Яйцата са добре познати като огромен източник на протеини. Но, жълтъците са също богати и на холин, което помага за развитието на паметта.

Фъстъчено масло

Фъстъците и фъстъченото масло са добър източник на витамин Е. Той е мощен антиоксидант, който предпазва нервните мембрани. Също така съдържат и тиамин, който подпомага мозъка и нервната система да превърнат глюкозата в енергия.

Пълнозърнести храни

Мозъкът има нужда от постоянно снабдяване с глюкоза, а пълнозърнестите храни осигуряват това до висока степен. Фибрите помагат да се регулира отделянето на глюкоза в тялото. Пълнозърнестите храни съдържат също и витамин Б, който поддържа здрава нервната система.

Овесени ядки

Овесените ядки са една от най-известните зърнени закуски с много хранителни вещества. Тя осигурява огромна енергия или гориво за мозъка, от което децата сутрин изпитват първа нужда. Пълни с фибри, тази храна поддържа мозъка на детето сит цяла сутрин докато е на училище. Овесените ядки са също добър източник на витамин Е, витамин Б, калий и цинк – които карат нашите тела и мозъка да функционират на пълни обороти.

Горски плодове

Ягоди, череши, боровинки, къпини. На кратко, колкото по-наситен е цветът, толкова по-богат на хранителни вещества е горският плод. Горските плодове са известни с високи нива на антиоксиданти, особено витамин C, който може да ни предпази от рак.

Изследванията показват, че паметта се подобрява с приема на екстракти от боровинки и ягоди. Но, нека децата ги консумират пресни, за да ги приемат с повече хранителни вещества. Семената на горските плодове са също добър източник на Омега-3 мастни киселини.

Бобови храни

Бобовите храни са специални, защото те имат огромно количество протеини, въглехидрати и фибри, плюс много витамини и минерали. Те са страхотна храна за мозъка. Запазват енергията на детето и нивото на мислене на върха през целия следобяд, ако се консумират на обяд.

Обикновеният фасул и бобът Пинто съдържат повече омега-3 мастни киселини от другите – особено ALA (Алфа-линоленична киселина). Тя е една от трите Омега-3 мастни киселини важни за развитието и функционирането на мозъка.

Зеленчуци

Домати, сладки картофи, тиквички, моркови, спанак. Всички тези зеленчуци с богат, наситен цвят са най-добрите източници на антиоксиданти, които поддържат мозъчните клетки здрави и силни.

Кисело мляко

Млечните храни са пълни с протеини и витамин Б – жизнено важни за развитието на мозъчните тъкани, невротрансмитери и ензими. Киселото мляко също така осигуряват по-голяма енергия от протеини и въглехидрати – предпочитания източник на енергия за мозъка.

Проучвания проведени наскоро показват, че децата и тийнеджърите се нуждаят 10 пъти повече от препоръчаната доза витамин Д. Той подпомага невромускулната система и общия жизнен цикъл на човешките клетки.

Децата могат да приемат нискомаслено мляко с зърнени закуски. И да пият фрешове. Това са лесни начини да си набавят важни хранителни вещества като калций и витамин Д.

Постно говеждо месо

Желязото е основен минерал, който помага на децата да останат енергични и концентрирани в училище. Постното говеждо е един от най-добрите източници на желязо. Говеждото месо също така съдържа цинк, който укрепва паметта.

Ако предпочитате да не давате месо на детето си, черните бобчета и бургерите със соя са изключително богати на желязо. Бобовите храни са важен източник на „не-хем“ желязо. На него му е необходим витамин C за да се приеме от организма. Нека да се консумират домати, спанак, червен пипер, портокалов сок, ягоди, с бобови храни, за да си набавите повече желязо.

Четете още интересни статии в здравния ни сайт zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама