4 неща, които трябва да знаете за гъбичките


4 неща, които  трябва да знаете за гъбичките
Снимка: iStock/Guliver

Гъбичните инфекции могат да бъдат много неприятни. Те са често срещани при жените и се причиняват от гъбичка, която естествено се намира в тялото. Когато нивата й се повишат, което може да се причини от увеличен естроген, антибиотици или бременност, може да доведе до инфекция.

Най-честите симптоми са бяло течение с неприятна миризма, вагинален сърбеж, парене, зачервяване, болка по време на секс или пишкане. 

Ако имате някое от следните оплаквания, трябва да се консултирате с гинеколога си. Но преди да отидете в лекарския кабинет, ви предлагаме да научите няколко факта за вагиналните гъбички.

1. В телата ни постоянно има гъбички

По природа в телата ни има гъбични клетки, заради което не трябва да смятаме, че се предават единствено по полов път. В огранизма ни винаги има наличие на кандида, но в малки количества. Проблемът е, когато гъбичките започнат да се разрастват повече от нормалното, което всъщност причинява инфекцията.

2. Някои хора са по-предразположени от други

Някои жени никога не са имали вагинална гъбична инфекции, докато други страдат от нея по няколко пъти в годината. Има някои фактори, които могат да са виновни за това, сред които отслабена имунна система, диабет, стрес, затлъстяване и консумиране на храни, богати на захар.

3. Предпазване

Има някои начини да предотвратите появата на гъбички. Носенето на памучно бельо може да помогне да се намали риска, тъй като не води до запарване, което стимулира растежа на кандида. Също така трябва да избягвате много тесните дрехи, не трябва да се стои дълго с мокър бански и потни спортни дрехи. Препоръчва се да ядете по-малко сладки и тестени храни, а също така да приемате пробиотици.

4. Не подценявайте проблема

Не чакайте гъбичките сами да изчезнат. При някои случаи инфекцията може да доведе до вагинални ранички, подуване и много обилно вагинално течение. Винаги се консултирайте с лекар, за да не допуснете по-сериозен проблем.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама