4 причини някои жени да зачеват по-трудно от други


4 причини някои жени да зачеват по-трудно от други
Снимка: Thinkstock/Guliver

От малки момиченца живеем с идеята как един ще пораснем, ще се оженим и ще имаме бебета. Ето защо бременността изглежда изключително просто и обикновено нещо, което едва ли не е „задължение“ на всяка жена. Всъщност, зачеването съвсем не е шега работа и само около 20% от всички двойки, правещи опити за бебе, успяват да го постигнат в рамките на 3 месеца. Ето и някои от най-често срещаните причини за по-трудно забременяване.

1. Вашата възраст

Малко жени знаят, че още когато са се раждали, те вече са били снабдени с всички яйцеклетки, които ще имат през живота си. Съвсем логично, с течение на годините, този яйчников резерв намалява. Ето защо най-благоприятният период за забременяване е между 19 и 27 години, а след 35 шансовете драстично намаляват. Повярвайте, дами, на природата съвсем не ѝ пука за вашите амбиции в професионален план!

2. Тютюнопушене

Всички знаем колко вредно е да се пуши. Ако се опитвате да заченете, може би е време да се откажете от вредния навик. Истината е, че цигарите причиняват загуба на годни яйцеклетки. Още по-лошата новина е, че дори да произведете такава и тя се оплоди, шансът да загубите плода в първите седмица е с около 50% по-висок от този на непушачките.

3. Поднормено или наднормено тегло

Различни изследвания показват, че има голяма връзка между теглото и безплодието. Както ниският, така и високият процент на мазнини в тялото оказват влияние върху плодовитостта. Всъщност, виновни са всички са хормоните на хипофизната жлеза, които „забравят“ да подадат нужните сигнали на яйчниците.

4. Правилният момент

Много жени си мислят, че зачеването е въпрос на редовен полов живот. Всъщност, процентът на дамите, които овулират като „по учебник“ (на 14 ден от цикъла си), е под 30%. За щастие, живеем в модерни времена, в които по аптеките се продават тестове за овулация, показващи с точност до 98% кога е правилният момент. Не забравяйте, че в рамките на един месец, жената има средно 48 часа „фертилен прозорец“, в който да се случи чудото.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама