5 начина да засилите имунитета си


5 начина да засилите имунитета си
Снимка: iStock/Guliver

През студените месеци има по-голяма вероятност от разболяване. Затова трябва да се погрижите за здравето си и да укрепите имунната си система. Ето няколко съвета, които биха ви били полезни, за да постигнете това:

1. Храна

Джинджифилът може да се окаже най-добрият ви приятел тази есен. Добавяйте го в чая си или го яжте с мед, за да омекотите лютия му вкус. Също така включете в менюто си чесън, лук и люти чушки, защото ефективно се борят с вирусите.

2. Витамини 

През студените месеци са ви нужни много витамини и тъй като не винаги можете да си набавяте необходимото количество чрез храната, хранителните добавки са добър вариант. Витамините, които е препоръчително да приемате, са А, С и D. Те дават енергия, борят се с бактериите в тялото, спомагат за образуването на колаген, подобряват състоянието на кожата и укрепват имунитета.

3. Каляване

Много е полезно да обливате тялото си със студена вода след топъл душ. Така метаболизмът ви се забързва и съответно имунитетът ви се укрепва. Избягвайте обаче да мокрите косата си със студена вода през зимата. Може да отидете и на сауна/парна баня, след което да вземете студен душ.

4. Сън 

Докато спите, тялото ви се възстановява и се зарежда с нови сили. Опитайте се да спите достатъчно дълго, за да се чувства тялото ви отпочинало и добре. Избягвайте около вас да има включени лампи, светлини или телевизори, тоест пълна тъмнина. Така тялото ви ще може да отпочине напълно.

ЕТО ОТ КОЛКО СЪН ИМАТЕ НУЖДА СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

5. По-малко стрес

В днешно време много голяма част от хората са постоянно стресирани. Замислете се, че понякога се тревожите за прекалено маловажни неща и по този начин вредите на здравето си. Опитайте се възможно най-малко да мислите за лоши неща и гледайте от положителната страна на нещата. Задължително отделяйте време за себе си - например може да медитирате. Медитацията все повече набира популярност, защото е много ефикасна. Когато мозъкът е успокоен и не е стресиран, мислим по-трезво над нещата и сме способни да вземем по-адекватни решения. Ще видите, че решенията сами ще се появят, защото дълго време сте таили решението, просто не сте му позволили да се появи. Медитацията дава шанс да мислим и чувстваме по-спокойно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама