5 неща, които да избягваме след ядене


5 неща, които да избягваме след ядене
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всички искаме да сме здрави, но понякога, без да осъзнаваме, сами вредим на себе си. Предлагаме ви да научите 5 неща, които трябва да избягвате да правите след ядене, ако желаете да се чувствате добре.

1. Да се къпете

Когато си взимаме душ или вана температурата на нашето тяло малко се увеличава. За да се справи с това, то изпраща повече кръв към кожата, отколкото обикновено. Това може да наруши храносмилателния процес и да забави метаболизма. Най-доброто време да се къпете е 30 минути след ядене.

2. Да пиете чай

За някои от нас, чаша топъл чай след ядене е задължителна. Но проучвания са показали, че по този начин тази напитка пречи на усвояването на желязо, минерал, който играе важна роля в човешкото тяло. Освен това, децата, бременните жени и хората, страдащи от липса на желязо, трябва да избягват да пият чай един час след ядене. 

Възрастните по-добре да заложат на чаша кафе след ядене, което помага за храносмилането.

3. Да спите

Отдавна се твърди, че яденето преди сън е една от причините за затлъстяването. Освен това спането с пълен стомах причинява киселини в стомаха, оригване и висока киселинност. Също така е установено, че редовното спане веднага след обяд или вечеря увеличава риска от сърдечен удар. Експертите са на мнение, че е най-добре да лягате 2 часа след ядене.

4. Да тренирате

Независимо колко изкушаващо е да изгорите приетите калории, тренирането на пълен стомах може да причини дискомфорт като хълцане и гадена, а също така увеличен риск от травма и гърчове. Най-добре е да изчакате поне 2 часа.

5. Да пушите

Почти всички системи в нашето тяло участват по време на активния храносмилателен процес. Заради това никотинът ще се абсорбира с двойна сила, което значително увеличава неговите негативни ефекти. Доказано е, че тютюнът може да блокира усвояването на витамини и минерали, сред които калций, витамините C и D, неутрализирайки ефекта дори на най-здравословното ядене. Разбира се, най-добре е да се откажете от пушенето, но ако все пак не можете, палете цигара 20 минути след хранене.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама