5 сигурни знака, че страдате от хормонален дисбаланс


5 сигурни знака, че страдате от хормонален дисбаланс
Снимка: iStock/Guliver

Хормоните играят важна роля в начина, по който тялото ви работи. Като част от ендокринната система, те са химическите „пратеници” в кръвта, които контролират някои от най-важните функции на тялото. Много фактори като стрес, предменструален синдром, бременност или диабет могат да доведат до промяна на хормоните. Ето и някои сигурни знака, по които ще познаете дисбаланса.

1. Очите ви изглеждат по-големи

Ако напоследък чувате все по-често, че очите ви изглеждат по-големи или просто „вторачени” в пространството, може би не е лошо да посетите ендокринолог, защото това е един от симптомите на хипертиреоидизъм. Автоимунното заболяване засяга тъканите зад окото, което кара клепачите да се вдигат нагоре и по този начин очите ви изглеждат „ококорени”.

2. Косата ви не расте

Ако забелязвате, че косата ви е станала по-слаба и расте изключително бавно, това е един от симптомите на заболяванията, свързани отново с щитовидната жлеза. Преди да се паникьосате обаче, трябва да уточним, че това се отнася за всички косми по тялото ви, а не само за косата.

3. Кожата ви е нетипично суха

Някои хора имат суха кожа по природа и в това няма съвсем нищо притеснително. Но ако по принцип кожата ви е нормална или дори мазна и сякаш изведнъж е станала суха, това може да е хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза започва да произвежда по-малко хормони, което на свой ред забавя метаболизма на кожата и тя е неспособна да произвежда характерните си масла.

4. Забравяте елементарни неща

Ако понякога имате чувството, че сякаш мъгла е паднала над мозъка ви и не помните дори накъде бяхте тръгнали, това може да е предупредителен знак. Ниските нива на TSH хормона контролират обмяната на веществата в мозъка и това нарушава краткосрочната памет.

5. Ходите до тоалетна по-често/по-рядко

В случай, че от известно време страдате от запек или разстройство, определено трябва да проверите щитовидната си жлеза. По-малкото или по-голямо количество хормони могат да накарат органите да функционират както по-бавно, така и по-бързо.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама