8 храни, които подобряват настроението


8 храни, които подобряват настроението
Снимка: iStock/Guliver

Здравословното хранене е научно доказано, че има положителен ефект върху организма ни, но може да бъде много трудно да го спазваме, когато сме имали лош ден и единственото нещо, което искаме е да се утешим с бурканче течен шоколад.

Тези 8 прости храни всъщност мога да подобрят настроението ви и да ви заредят с енергия, а също така да ви помогнат да поддържате фигурата си.

Шоколад

Само мисълта за шоколад ни кара да се усмихнем, но не може да си угаждаме с това лакомство, да отслабваме и да бъдем щастливи? Всъщност можем. Шоколадът съдържа много антиоксиданти, включително магнезий, който кара съдовете да се отпуснат, намалява кръвното налягане и подобрява кръвообръщението. Хапването на няколко парчета шоколад с 70% съдържание на какао не само ще намали безпокойството ни, но също така ще помогне при ПМС, депресия и умора. Затова смело хапвайте черен шоколад 2-3 пъти седмично. Знаем, че ще го правите.

Кафе

Една чаша кафе на ден ви гарантира тонус през нея, по-лесно взимане на решения и добро настроение. Тази напитка е известна с това, че увеличава допамина и серотонина, двете вещества в организма ни, които могат да ни освободят от негативните емоции.

Сьомга

Тази риба е много богата на омега 3 мастни киселини, които са известни с това, че борят ефикасно с рязката смяна на настроението и депресията. Хапването редовно на сьомга също така ще подобри паметта ви и концентрацията през деня. Комбинирайте я с порция зеленчуци и си гарантирате един положителен ден.

Яйца

Бъркани, на очи или под формата на омлет - яйцата са перфектен източник на протеин, който ви помага да възстановите и поддържате мускулите си след дълга и изморителна тренировка. Яйцата също така съдържат витамин D, който играе важна роля за подсилване на имунитета, предпазването ни от настинки. Приемането на храни, богати на витамин D, могат драстично да намалят депресивните мисли, а също така да помогнат при отслабване.

Орехи

Ядките и семената, особено орехите, са богати на калории и съдържат много мазнини, но те са изключително важни за здравословна и балансирана диета. Те съдържат мелатонин, който не само подобрява съня, но също така намалява риска от сърдечно съдови болести, предпазва от диабет и намалява хормона на стреса кортизол. Ако искате блестяща кожа и коса, орехите също ще ви помогнат да постигнете това. Яжте в умерени количества, за да постигнете желаните резултати.

Авокадо

Авокадото помага да се нормализира важния хормон на настроението серотонин. Помагайки на мозъка да се справи с много функции, авокадото успешно побеждава умората и драстично увеличава нивата на хормоните. Този зеленчук също е пълен със здравословни мазнини, които могат да направят кожата ви блестяща и да помогнат за добро храносмилане.

Банани

Бананите зареждат бързо с енергия и са богати на калий, който е известен с това, че намалява риска от инсулти, инфаркти и артрит. Този плод също така е страхотен източник на витамин В, който помага в битката с депресията.

Паста

Въглехидратите са известни с това, че подобряват настроението, а също така нивата на енергия. Съдържайки малко мазнини, пастата е добър източник на комплексни въглехидрати, които също така помагат за освобождаването на серотинин.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама