Ето какво трябва да знаете за царевицата


Ето какво трябва да знаете за царевицата
Снимка: iStock/Guliver

През топлите месеци царевицата е буквално навсякъде – от чаши в центъра на града до кочани на плажа. Но като за толкова разпространен зеленчук, тя има доста лоша слава и спада към групата на не особено здравословните храни. Ето защо днес решихме да разберем дали наистина царевицата се отразява негативно на нашето здраве.

Ето приблизително какво ще намерите в един средно голям кочан - 88 калории, 4гр мазнина, 15мг натрий, 275мг калий, 19гр въглехидрати, 4гр захар и 3гр протеин.

Какви обаче са ползите за здравето от царевица?

1. Тя е добър източник на витамини и минерали

И по-конкретно - витамин С, витамини от група В и магнезий. Витамин С е важен за възстановяването на клетките, повишава имунитета и притежава свойства против стареене, докато витамините B са важни за енергийния метаболизъм.

2. Помага за храносмилането

Неразтворимите фибри в царевицата са идеалната храна на добрите бактерии в чревния тракт. В допълнение към това, увеличаването на диетичните фибри е свързано с по-малък риск от някои заболявания, включително сърдечно-съдови и някои видове рак. Царевицата е и идеален вариант за хора с непоносимост към глутен.

3. Може да подобри здравето на очите

Царевицата е с високо съдържание на каротеноидите зеаксантин и лутеин, за които е доказано, че подпомагат здравето на очите. С почти същото съдържание на тези вещества са морковите и зелето.

Какви са предполагаемите недостатъци на царевицата?

1. Повишава кръвната захар

Царевицата и другите нишестени храни имат сравнително високи гликемични индекси, които ги правят неподходящи за хората с диабет.

2. Може да допринесе за увеличаване на теглото

В проучване от 2015г. изследователи са открили, че хората, които ядат повече зеленчуци със скорбяла (като царевица, картофи и грах) са склонни да наддават на тегло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама