Как да ядем по-малко


Как да  ядем по-малко
Снимка: iStock/Guliver

Употребата на малки порции храна през деня потиска невроните, отговарящи за чувството на глад. По този начин човек може да намали количеството употребявана храна. Това е извод на учени от Пенсилванския университет, пише Дейли Мейл.

Биолозите изучили връзката между невроните на хипоталамуса – областта на мозъка, която отговаря между другото за чувството на глад и за вида, аромата и вкуса на храната.

По време на изследването гладни лабораторни мишки били хранени отначало с ароматизиран гел без хранителни вещества, което довело до потискане на съответния участък от хипоталамуса. Но само след няколко минути мозъкът на мишките се връщал към "гладното" състояние. При повторното хранене с гел хипоталамусът престанал да реагира на този вкус.

След това обаче на мишките бил поднесен гел с относително малко калории. Това вече утолило чувството на глад за дълго време. Освен това ароматът и видът на гела с калориите потискал желанието да се яде повече от "празния" гел.

В третия етап мишките получавали хормони, които се изработват при храносмилане – пептид YY, амилин и холестоцистокинин. Въпреки че животните не получавали хранителни вещества те се усещали напълно сити.

Авторите на изследването се подготвят да продължат проучването на влиянието на хормоните върху чувството на глад и се надяват да се научат да лъжат мозъка.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама