Как да изберем правилния слънцезащитен лосион


Как да изберем правилния слънцезащитен лосион
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли какво точно означават онези SPF номера върху опаковките на слънцезащитните лосиони? Или кои продукти трябва да се избягват, ако имате чувствителна кожа? Уверете се, че купувате подходящия продукт за вас с някои кратки факти от експертите в разгара на летните отпуски.

Изборът на слънцезащитен крем може да бъде объркващ. Рафтовете са пълни с множество марки, които рекламират различни нива на SPF, като всички те претендират, че се грижат и защитават добре най-големия орган - кожата. И така, ето какво трябва да търсите при закупуването на слънцезащита.

Какво означава SPF?

SPF означава слънцезащитен фактор. Това не е специфична съставка и се отнася до времето, необходимо за появата на зачервяване на кожата, изложена на ултравиолетова (UV) радиация след прилагане на продукта, в сравнение с времето, когато не се използва такъв продукт.

Например, ако отнема 10 минути, за да може незащитената кожа да покаже зачервяване, тогава със SPF30 това ще отнеме 30 пъти повече време.

Какви са физическите и химичните слънцезащитни продукти?

Потребителите трябва да гледат съставките на слънцезащитните продукти, защото има физически и химически крем. И двата работят много добре, но някои хора са алергични към химикалите, така че трябва да преминат към физически. Те са непрозрачни и по-трудни за нанасяне, докато химичните обикновено са по-течни и без мирис.

Химическите слънцезащитни продукти често включват съставката авобензон. Новите изследвания показват, че когато авобензонът е изложен на комбинация от светлина и хлорирана вода, той може да се разпадне в някои много вредни съединения, част от които са известни канцерогени.

Съществува ли пълна защита от слънцето?

Тези лосиони все пак не са броня срещу слънцето. Иначе, за да се постигне нивото на SPF от етикета, кремовете трябва да се прилагат по около 35 мл най-малко 20 минути преди показ на слънце и отново на всеки два часа след плуване, изпотяване или изсушаване с кърпа.

Слънцезащитните продукти трябва да бъдат с широк спектър и водоустойчиви. Широкоспектърните слънцезащитни средства предпазват от UVA и UVB, два вида UV лъчи, произвеждани от слънцето. UVB е основната причина за слънчево изгаряне, но и UVA и UVB допринасят за повишен риск от рак на кожата.

Заедно с лосионите, хората, които излизат на открито, трябва да носят шапка и слънчеви очила и да носят леко облекло, покриващо колкото е възможно повече кожата.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама