Куркумата заличава бръчките


Куркумата заличава бръчките
Снимка: iStock/Guliver

Наричана подигравателно в миналото "шафранът на бедняците" заради яркия си наситеножълт цвят, днес куркумата се възприема като златно индийско съкровище. Причината за тази звездна слава е "златното" здраве на хората, която я консумират ежедневно, а също и растящата ѝ научна репутация като едно от най-мощните природни лекарства.

Куркумата е основна подправка в индийската кухня и присъства в почти всички храни, консумирани от индийците – факт, който бил забелязан от учените преди 30 години, след като било установено, че честотата на хроничните заболявания сред индийското население е значително по-ниска в сравнение с честотата в повечето западноевропейски страни и особено в САЩ.

Предпазните и лечебни свойства на куркумата се дължат на активната ѝ съставка куркумин – вещество с толкова разнообразни и мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, че както показват наблюденията, защитава и подобрява здравето на буквално всеки един орган в тялото.

Проведените до момента хиляди изследвания върху животни и хора по целия свят сочат, че куркуминът може да се бори с повече от 70 заболявания, включително и с някои от най-големите заплахи за здравето като рака, сърдечните болести, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер. И списъкът продължава да расте.

Куркума срещу бръчки

Жените в Индия използват куркумата като средство за разкрасяване и за поддържане на лицето гладко, свежо и лишено от бръчки и петна. Г-жа Агарвал ви предлага рецепта за маска за лице, която можете да използвате толкова често, колкото пожелаете. Много индийки си я правят всеки ден.

За маската те използват сусамово олио, произведено в Индия, но всяко друго олио без мирис ще свърши работа – като растително олио или олио от канола. Ако все пак държите да бъде сусамово, вземете го от индийски пазар, тъй като продаваното в обикновените супермаркети има силна миризма, пък и струва скъпо.

След маската, която ще ви стигне за няколко пъти, ще чувствате лицето си свежо и чисто като след спа процедура, но на една стотна от цената!

1/2 чаша брашно от нахут

1 супена лъжица куркума

олио за готвене без мирис

вода

Смесете брашното и куркумата в съд с плътно затварящ се капак.

Дръжте го на сухо място или близо до банята.

За да направите маската, смесете около 1 супена лъжица от сухата смес с около пет капки олио в малка чинийка. Прибавете достатъчно вода, за да се получи каша с консистенцията на тесто за кекс.

Приберете косата си и я покрийте с кърпа. С върховете на пръстите разнесете кашата по лицето и шията си, като избягвате зоната около очите. Оставете маската на лицето си, докато изсъхне напълно, за около 15 минути. Измийте я под душа.

От книгата "Лечебните подправки“ от д-р Бхарат Агарвал и Дебора Йост

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама