Лимоните могат да бъдат и опасни


Лимоните могат да бъдат и опасни
Снимка: iStock/Guliver

Американски учени проведоха проучване и установиха, че лимоните могат да бъдат източник на инфекциозни заболявания.

Специалистите са провели проучването в ресторанти в Ню Йорк и са установили, че почти 70% от лимоните, които се използват за декориране на ястия или напитки, съдържат микроорганизми, които причиняват инфекциозни заболявания.

Оказва се, че микроорганизмите попадат върху парчетата лимон в кухнята, където са нарязани, за да украсяват ястия и напитки. Също така микробите попадат върху лимоните и при контакт с чашата, която те украсяват.

Освен това учените отбелязват, че лимоните са склонни да увреждат зъбния емайл и да причиняват обостряне на язви в устата, тъй като съдържат много киселина.

Лимоните могат да предизвикат гадене, тъй като съдържат голямо количество витамин С и няколко чаши лимонов сок могат да причинят прекомерното му съдържание.

Витамин С стимулира абсорбирането на желязо, така че прекомерната консумация на тези цитрусови плодове може да доведе до превишени нива на желязо в кръвта, предава Инфокс.

Лимонов сок в прием с някои лекарства също трябва да се използва внимателно, тъй като може да повлияе на усвояването на лекарството.

Учените отбелязват, че дневната доза лимонов сок не трябва да надвишава 120 мл.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама