Мляко А2 - нова мода в здравословното хранене


Мляко А2 - нова мода в здравословното хранене
Снимка: iStock/Guliver

Един нов вид хранителен продукт добива все по-голяма популярност в търговската мрежа и привлича интереса на потребителите с афинитет към алтернативното хранене. Това е т.нар. мляко А2, създадено с целта да бъде по-лесно смилаемо и по-здравословно от класическия вариант.

То вече е предпочитан продукт в много западни страни. Животинските му източници са крави, овце, кози и други, а растителните включват соя, кокосов орех, бадеми, лен, ориз и коноп.

Привържениците му твърдят, че това за преработка от организма от другите видове. Но какво точно представлява?

Кравето мляко съдържа смес от А1 и А2 бета-казеини, като А1 може да причини нежелани ефекти като стомашен дискомфорт. Докато двата основни протеини в млякото са казеин и суроватка, първият съставлява 80% от съдържанието на тази група хранителни вещества. Съществуват и различни видове казеин, единият от които се нарича бета-казеин. Бета-казеинът съставлява около 30% от протеина в краве мляко, а А1 и А2 са двата му варианта.

Исторически, кравите произвеждат мляко, което съдържа само форма А2 на бета-казеин. Днес по-голямата част от млякото, налично в магазините за хранителни стоки, съдържа предимно протеини А1.

А1 и А2, обаче засягат тялото по различен начин. Според редица изследвания, първият може да предизвика различни възпаления в кръвта, да повлияе негативно върху мозъчната функция, да повиши кръвната захар, увеличавайки риска от развитие на диабет тип 1. Освен това се говори и за по-висок риск от поява на рак.

За най-голяма полза на А2 се приема улесненото храносмилане и понижена опасност от изброените по-горе усложнения. Учените не бързат да хвалят новия вид мляко, защото повечето проведени досега изследвания всъщност са финансирани от млекопреработвателната промишленост, но вярват, че ползи от тази консумация определено могат да се видят.

Млякото А2 обаче идва и със своите недостатъци. То също съдържа лактоза и млечен протеин, затова не е подходящо за хора с непоносимост към лактоза, галактоземия или млечна алергия. Друг е въпросът, че някои хора избират да не консумират млечни продукти и да следват веганска диета, палео диета или да се опитат да намалят акнето и други странични ефекти на млякото.

Същевременно на пазара вече има и много алтернативи на млечните продукти. Пример за това са соевото, бадемовото, оризовото, лененото, кокосовото и конопеното мляко. Всеки сорт се различава с хранителния си профил, съдържание на протеини и вкус.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама